2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Всяко 12-то дете у нас се ражда недоносено

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всяко 12-то дете у нас се ражда недоносено и преждевременните раждания се увеличават, съобщиха от Фондация „Нашите недоносени деца”. Световният ден на недоносените деца – 17 ноември се отбелязва днес в целия свят и за 13-а поредна година в България, с многобройни инициативи и събития, организирани от Фондация „Нашите недоносени деца”. Целта на този ден е да се повиши обществената информираност относно предизвикателствата на преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете. В него изразяваме и съпричастност към семействата, загубили децата си, родени твърде рано.
Глобалното мото за тазгодишния Световен ден на недоносените деца е „Малки действия, голямо въздействие – незабавен контакт кожа-до-кожа навсякъде и за всяко бебе”. С него се изтъква важността на близостта с бебето след раждането и необходимостта от семейно-ориентирана грижа.
Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета. Процентът им е 12,22 на сто от всички раждания. Всяко 12-то дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, сочат данни на НЗОК.

В доклад на Световната здравна организация (СЗО), който беше представен през месец май тази година, страната ни беше посочена сред общо 13 държави, в които преждевременните раждания са се увеличили с над 5% през последното десетилетие (от 2010 до 2020 г.). В световен мащаб, едно от всеки 10 бебета се ражда недоносено, а на всеки 40 секунди 1 от тях умира, сочат също тревожните данни на СЗО. В последното десетилетие (от 2010 до 2020 г.) броят на преждевременните раждания не се е променил в нито един регион в света – 152 милиона бебета са се родили твърде рано.
Вече трета година, във връзка със Световния ден на недоносените деца, Фондация „Нашите недоносени деца”, организира конференцията „Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”. Събитието събра в Capital Fort в София, водещи медицински експерти и развитийни специалисти от България и чужбина с опит в грижата за недоносените деца и даде възможност те да споделят знанията си с техни колеги, специализанти, здравни работници, терапевти, родители и всички, които са свързани или имат интерес с темата за преждевременното раждане.

Акцентът на конференцията е подобряването на грижите за недоносените бебета и новородени с влошено здраве, както и създаване на мултидисциплинарни екипи, работещи в сферата на майчиното и детско здравеопазване и неонатологични грижи. Те са особено важни в грижите за недоносените деца, които често се нуждаят след раждането от комплексно проследяване на здравословното състояние и развитието в различни области. България е сред малкото държави в Европа, в които не е налична подобна национална програма за проследяване.
За поредна година днес по инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца”, Националният дворец на културата и крепостта „Царевец“ във Велико Търново ще се обагрят в лилаво за Световния ден на недоносените деца.

Проверка по рама

С мисъл за здравето и бъдещето на най-малките герои, които се раждат у нас, Фондация „Нашите недоносени деца” стартира дарителска кампания за закупуване на апаратура в 6 здравни заведения в цялата страна, в които се раждат над 3100 бебета годишно. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати неонатологичните отделения в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, МБАЛ Търговище, СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” – София, МБАЛ Силистра, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и МБАЛ Добрич. Медицинската апаратура в неонатологичните отделения е скъпа и понякога се амортизира бързо, а в същото време тя е животоспасяваща и жизненоважна, за да се осигури качествена грижа и оптимален старт в живота на недоносените или родените с влошено здравословно състояние бебета. Тя спомага да се избегнат и късни последствия от преждевременното раждане.
С работата си, Фондация „Нашите недоносени деца” се посвещава вече над 11 години за подобряване на болничната среда и предоставяне на най-добрата съвременна грижа за преждевременно родените бебета и техните семейства у нас. С помощта на дарители всяка година се осигурява животоспасяваща апаратура за неонатологичните отделения от всички краища на страната.

През 2017 година беше създаден и Център за детско развитие “Малки чудеса”, който предлага комплексна подкрепа в областта на ранното детско развитие. Центърът е фокусиран върху работа с деца със специални нужди и специфични затруднения в развитието. Разполага с мултидисциплинарен екип от специалисти: логопед, детски психолог, специалист ранна детска интервенция; ерготерапевт; фамилен психотерапевт; кинезитерапевт.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ