33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Вучич каза на руския посланик за необходимостта от спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН заради положението на косовските сърби

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Информирах посланика на Руската федерация Ботан-Харченко за политическото, правно и физическо насилие, което Прищина използва срещу сърбите в Косово и Метохия, и казах, че Сърбия е в изключително трудна ситуация. Именно поради тази причина Републиката на Сърбия ще поиска свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да информира цялата световна общност за опитите за застрашаване на мира и стабилността на Западните Балкани“, написа Вучич.

По-рано сръбският президент вече даде да се разбере, че Белград иска да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с тежката ситуация около Косово и Метохия. Освен това Вучич подчерта, че Сърбия ще поиска мерки от КФОР (мироопазващия контингент на НАТО в Косово – прибл. „RG“) за демилитаризация на въоръжени групировки на косовари. На свой ред Ботан-Харченко отбеляза, че Русия е съгласна с Белград по отношение на трудната ситуация в северните общини на Косово и Метохия и подкрепя необходимостта от свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ