13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Вярно ли е, че малината не трябва да се мие?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според представите на д-р Александър Мясников, измитият горски плод, в случая малината, е като сватба без алкохол. „Ако сте решили да използвате горски плодове, малини в случая, като ги добавяте в десерти, те са с нормален произход и сте ги набрали не по-късно от час и половина-два, обикновено не е нужно да се мият, обяснява биологът Баранова. – Ако планирате да ги съхраните за по-дълго време, си има специален неутрален гел.
Ако сте тръгнали да си наберете и да си хапнете пресни малини или горски ягоди, за които обаче нищо не знаете, по-добре не ги яжте.

Ако малините или горските ягоди, или каквито и да са други плодове, са били обработени, а вие не знаете за това, те може да съдържат инсектициди и различни токсични елементи. Затова те могат да се съхраняват до 14 дни.

Разбира се, нито един нормален производител няма намерение да ви трови. Обикновено те събират хубави горски плодове. Лошо е, ако по тях са се разхождали мишки. Такива малини, ягоди и прочее практически няма как да се измият, затова лесно можете да пипнете лептоспироза и други заболявания“, отбелязва биологът.  
Малините и ягодите се измиват, само ако са леко замърсени, например с прах, в този случай може просто да ги изплакнете, препоръчва специалистът. Ако обаче възнамерявате да ги давате на болно дете или възрастен човек, преди това ги измийте, след което ги подсушете в книжна кухненска хартия. Може с обикновена вода да отмиете прахта, а може и в съд с малко оцет, който няма да усетите“, пояснява биологът Баранова. 

Важно е да разберете, че ако човек вземе измита малина или ягода с ръце, бактериите върху нея ще се развият 10 пъти по-бързо, отколкото, ако не е измита. Затова правилото е следното: вземете си толкова малини или ягоди, колкото възнамерявате да изядете, измийте си ги на течаща вода и ги изяжте. Ако сте събрали малини, къпини, ягоди, боровинки на вилата и не бързате да ги използвате, а ги оставите на масата, задължително ги покрийте с марлена кърпа или мрежичка, за да ги защитите от мухи.
Ако имате алергия към малини, ягоди или други горски плодове, най-добре ги смелете, за да се отделят семките, тъй като именно те са богати на белтъчини.  Черната боровинка действително е ефективен вкусен горски плод, но няма да ви спаси от очни заболявания, като катаракта или глаукома.

Проверка по рама

Те са ефективни от гледна точка на витамините, които съдържат, за поддържане на зрението. И леко повлияват очното налягане. Според д-р Мясников, напълно безсмислено е да опитвате да лекувате зрението само с черна боровинка. 
Ако в малините има червейчета, значи ли че е екологично чиста? „Това ми е любимата приказка, казва биологът Баранова. – Разбира се, че ако върху плодовете има нещо нечисто, буболечка, червейче и прочее, самите вие не бихте ги яли.

Не е възможно човек да разбере кое точно е екологично чисто и кое не. Пеперудката няма как да оцени коя малина е чиста, на нея може, също като на нас, просто да й хареса ароматът или вкусът на плодовете, както и дали е горчиво, развалено или не“.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ