4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Washington Post: Руските хиперзвукови ракети „Кинжал“ изплашиха Запада

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според авторите на статията хиперзвуковите „Кинжали“ са предизвикали голямо безпокойство поради сложния арсенал на Русия и това е показало, че Москва притежава трудно за прихващане оръжие, с което САЩ и техните съюзници все още не разполагат.
Хиперзвуковите ракети, обяснява изданието, са високоманеврени оръжия, които се движат със скорост, по-висока от 5 Маха, тоест пет пъти скоростта на звука. Това ги прави изключително трудни за прихващане. САЩ и Китай също разработват хиперзвукови оръжия. И след като Русия ги използва за първи път в Украйна миналия март, президентът Байдън нарече ракетите „почти неудържими“.

Украинските военни заявиха, че техните системи за противовъздушна отбрана, включително системите, предоставени от Запада, не са в състояние да прихванат ракети „Кинжал“.
Русия разполага с други хиперзвукови оръжия, способни да носят ядрен заряд, отбелязва американският вестник, но демонстрацията на възможностите на Кинжал в битка увеличава натиска върху Вашингтон, тъй като надпреварата в хиперзвуковите оръжия се разгаря още повече и Вашингтон трябва да наваксва.

Сидхарт Каушал, научен сътрудник в Royal United Services Institute в Лондон, коментира възможностите на „Кинжалите“: „Те се считат за приоритетна категория оръжия от повечето големи държави“.
Каушал добави, че хиперзвуковите оръжия са трудни за прихващане поради тяхната скорост, височина и маневреност.

Проверка по рама

Юрий Игнат, говорител на командването на украинските военновъздушни сили, каза в четвъртък, че досега Русия е използвала около 20 ракети „Кинжал“. „Лети много бързо – отбеляза Игнат – Може да бъде открит, но е невъзможно да бъде свален.
Също така, според Игнат, „Кинжал“ не хаби енергия при излитане. Реактивен изтребител го издига във въздуха до горните слоеве на атмосферата, където въздухът е разреден. Там двигателите се включват и ракетата лети с голяма скорост.

Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, е изчислил, че Русия вероятно разполага с около 40 кинжала. Но колкото и да са останали, използването на Kinzhals демонстрира оръжие, което Украйна не може да свали и което Русия може да използва срещу важни цели в бъдеще.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ