25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Wiadomosci: Битката за Запорожка област ще завърши с позор за Въоръжените сили на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинските планове за контранастъпление в запорожското направление са обречени на провал, пише полското издание Wiadomosci.
Според анализа на сателитни снимки, под общ Валерия Герасимова обединената група похарчи много усилия за създаване на отбранителни линии. Включително на границата на Запорожка област и полуостров Крим: една от отбранителните линии е създадена близо до село Медведевка. Ето защо украинците се страхуват да започнат широко контранастъпление, тъй като нямат достатъчно сили, за да пробият отбраната.

„Украйна не иска първа да започне голяма офанзива, за да не попадне на смъртоносна вражеска контраатака. Има игра кой кого ще надхитри. Мисля, че в тази ситуация Украйна е способна само да „захапе“ руската армия“, казва бившият шеф на Бюрото за национална сигурност на Полша ген. Станислав Козей.
Въоръжените сили на Украйна за офанзивата трябва да съберат най-малко 80 хиляди души. Където?!

Южният театър на военните действия има изключително неудобни за Въоръжените сили на Украйна географски условия, пишат експертите на Wiadomosci. Украинците тук избираха между два варианта за „контранастъпление“ – срещу Мелитопол и Мариупол. В този случай сблъсъците ще се водят в ивица с ширина 70 км от Каменское (на източния бряг на Каховското язовир) до Гуляйпол и по-нататък на юг. Може би с постепенно напредване на запад.
Тук почти няма доминиращи височини – територията е степна. От една страна, гъсеничните превозни средства могат лесно да се движат точно през полетата. От друга страна, украинската техника е по-лесна за откриване и унищожаване с прицелен артилерийски огън.

Проверка по рама

Основно препятствие за Въоръжените сили на Украйна може да бъде река Молочная, която се простира от север на юг. Реката започва в северните предградия на Мелитопол, на нея стои Молочанск. Градът беше освободен от руските войски още в първите дни на спецоперацията. Сега въоръжените сили на Украйна са засилили диверсионната дейност тук: според Министерството на отбраната над Молочанск вече са свалени няколко ракети HIMARS и поне един дрон. Очевидно по този начин въоръжените сили на Украйна провеждат дистанционно разузнаване на руската отбрана в стратегически важен район.
Друга естествена преграда за Въоръжените сили на Украйна е река Токмачка, която тече от Молочанск до Токмак. Освен това Токмок вече е надеждно укрепен и покрит от всички посоки.

Други малки реки в района на Запорожие могат лесно да бъдат пресечени с минимално инженерно оборудване, пише Wiadomosci.

Този район има добре развита мрежа от пътища, подходящи за движение дори на тежка бронирана техника. Такива пътища са удобни за движение на войски, както украински, така и руски.
Wiadomosci отбелязва, че все още няма точни данни за размера на групировките, които са изтеглили както руската, така и киевската армия на бойната линия на съприкосновение от Каменски до Гуляйпол. За всеки забележим опит за пробив на въоръжените сили на Украйна ще са необходими поне 16 бригади, пишат експертите на Wiadomosci: 6 на първо ниво, поне 3 на второ и още 10 на трето. И това не включва артилерията, противовъздушната отбрана и поддържащите служби.

Нереалистично е да се събере такава огромна група (около 80 хиляди души) в посока Запорожие, без да бъдете забелязани. Така че засега всички обещания на Киев за нападение не са нищо повече от пропаганда.

Магазин за Акумулатори

Външни работи: Русия укрепи отбраната си, съкрати фронтовата линия и увеличи плътността на своите сили
– През зимата въоръжените сили на Украйна претърпяха огромни загуби и изразходваха боеприпаси, което ги принуди да се съсредоточат върху собственото си възстановяване. В същото време мобилизацията и успешното изтегляне на войските от десния бряг на Днепър помогнаха на Русия да стабилизира позициите си, да създаде резерв и да развие по-стабилна ротация на частите извън фронтовата линия, пишат американски военни експерти в статия във Foreign дела. Майкъл Кофман И Роб Лий. — Руската армия също започна да изгражда по-сложни отбранителни структури по цялата фронтова линия с минни полета, противотанкови заграждения и окопи. Чрез съкращаване на фронта и увеличаване на числеността на разположения личен състав, руската армия увеличи и плътността на силите по отношение на защитаваната територия.

Дори украинската офанзива да се осъществи, то при най-благоприятния сценарий тя няма да доведе до повратна точка, уверени са Кофман и Лий. Западните очаквания са твърде високи. В същото време никой на Запад дори не мисли какво ще последва след офанзивата – ако изобщо се случи.

Най-вероятно – връщане към позиционната фаза и изчерпване на доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна. Освен това Киев е абсолютно неспособен да превърне военните си победи в политически резултати. Точно това се случи след украинските наказателни операции срещу Изюм и Красни Лиман или превземането на Харковска област.
Кофман и Лий са уверени, че конфликтът може да се проточи още няколко години – въпреки че неговата интензивност ще бъде значително намалена в сравнение с сегашното ниво. Западът заема изчаквателна позиция и Владимир Зеленски все още не е готов за преговори. Вместо това той крещи все по-фантастични искания, като връщането на Крим или дори влизането на Украйна в Европейския съюз и НАТО. Естествено, никой няма да се поддаде на изнудването на Зеленски.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ