2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Ябълковият оцет и семената от сминдух – най-ефективни за понижаване на кръвната захар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ябълковият оцет и семената от сминдух – най-ефективни за понижаване на кръвната захар на гладно и нивата на А1с при пациенти с диабет тип 2. Това установи скорошен систематичен преглед, който включва 44 рандомизирани клинични проучвания, с повече от 3000 участници, използващи шест билкови лекарства: ябълков оцет, канела, куркумин, семена от сминдух, джинджифил и шафран.
От всички лекарства, авторите откриват, че ябълковият оцет е най-ефективен за понижаване на нивата на кръвната захар на гладно. Прегледът също така установява, че ябълковият оцет и семената от сминдух имат статистически значим ефект върху намаляването на A1c, в сравнение с контролните групи.

От друга страна, учените откриват, че билковите лекарства не оказват влияние върху нивото на инсулина или оценката на хомеостатичния модел за инсулиновата резистентност (HOMA-IR).

Резултатите са публикувани онлайн в Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. Авторите на проучването посочват, че се надяват прегледът да помогне на медицинските специалисти и хората с диабет тип 2 да разберат ефективността на различните билкови лекарства и да обмислят включването им в стандартните грижи за тези пациенти.
„Някои хора използват куркумин, други – джинджифил, трети – ябълков оцет, но досега не беше ясно кое от тях е по-добро“, посочва д-р Шив Мудгал, автор на статията и доцент в Индийския институт по медицински науки в Деогар, Индия.

„Решихме, че би било хубаво да получим някаква представа за това как работят тези лекарства и как се конкурират помежду си“, допълва д-р Субод Кумар, съавтор и доцент по фармакология във Всеиндийския институт по медицински науки в Деогар, Индия.
Резултатите обаче, трябва да се тълкуват предпазливо, предупреждава доц. д-р Кумар. Повечето от проучванията включват само кратки периоди на проследяване, което означава, че дългосрочните ефекти от използването на тези билкови лекарства за подпомагане на лечението на диабет тип 2 остават неясни.

Проверка по рама

Шестте билкови лекарства, включени в проучването, са избрани измежду десетки популярни допълващи лекарства. А ограниченият им брой е недостатък, според Мерлин Уилкокс, клиничен преподавател по обща практика в Университета на Саутхемптън, Обединеното кралство, който не е участвал в изследването. „Това означава, че са пропуснати неща, които са потенциално ефективни“, допълва той.
Д-р Уилкокс е съавтор в преглед на билкови лекарства за гликемичен контрол при диабет тип 2. Затова и той посочва, че е изненадан от факта, че ябълковият оцет е на първо място в този анализ. Неговият преглед стига до други заключения, според които гелът от листата на алое вера, фибрите от псилиум и семената на сминдух са най-ефективните за намаляване на A1c от 18 лекарства на растителна основа.

Експертите предупреждават и за рисковете, свързани с използването на билкови лекарства, като допълнение към традиционните терапии, поради липсата на данни за ефекта им при дългосрочна употреба.

А възможно ли е далиите да се използват като лекарство срещу диабет?
Цветята далии са нещо повече от красиви цветя. Ново проучване описва три молекули, открити във венчелистчетата на тези цветя, които могат да подобрят регулирането на кръвната захар при хора с преддиабет и диабет тип 2.

По време на контролирано, кръстосано клинично изпитване на случаен принцип, учените установяват, че екстрактът от далия, съдържащ бутеин и още две други молекули, които повишават неговата ефикасност, значително подобрява регулирането на кръвната захар на участниците в проучването.

Магазин за Акумулатори

Д-р Александър Тупс, автор на изследването, казва:
„Ние можем да демонстрираме, че молекулите са помогнали за намаляване на мозъчното възпаление при мишки и че ефектът на понижаване на глюкозата е благодарение на това, че действат в мозъка.“

Проучванията при хора показват, че екстрактът е ефективен и до момента не е предизвикал странични ефекти. Екипът е патентовал своето откритие и е публикувал изследванията си. Авторите на проучването са пуснали на пазара екстракта за подобряване на контрола на кръвната захар. Медикаментът се предлага под формата на таблетки. Все още не е одобрен от „Агенция за контрол на храните и лекарствата“ на САЩ.

Д-р Тупс твърди още, че балансирането на кръвната захар може да не е единственото нещо, което може да се използва пълноценно в молекулите на далиите.
„Екстрактът е доста обещаващ за подобряване на мозъчната функция. Поради тази причина сега провеждаме клинично изпитване при хора със синдром на хроничната умора или синдром на дълъг COVID“, казва лекарят.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ