1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

„За да оцелее България”: Иван Гешев отива на избори с „Граждански блок“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Със слово за „ценностите, които са ни запазили като род, родина и държава“ бившият главен прокурор Иван Гешев представи политическия си проект пред широката публика. Малко след като бе отстранен от поста обвинител N1, той намекна, че сменя амплоато и се впуска в политиката. През юли обяви, че създава своя партия „Справедливост за България“. Днес обаче Гешев подчерта, че не става въпрос за партия, а за „политическа организация от нов вид“, създадена съвместно с други съмишленици, която се нарича платформа „Граждански блок“.
„Ние сме независими българи, които обичат родината си“, заяви Гешев при представянето на „Граждански блок“ в пресцентъра на БТА. Според него „днес ситуацията в България наподобява тази през 1934 г., когато всички партии са фалирали морално и са изпразнени от съдържание“.

ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ НОВ ВИД
Като мотив за създаване на платформата, в която участват около 30 организации, Гешев посочи, че в политическия живот липсват „най-вече български формации, а именно от това поле произхождат ценностите, които са ни запазвали като род, родина и държава“. Ето защо, по думите му, е „жизненоважно  да върнем гражданите в политическия процес чрез активното им участие във властта. Дошло е времето за политическа организация от нов вид, такава, каквато не е партия“.

Бившият главен прокурор не пропусна да атакува и управляващото мнозинство (ГЕР-СДС, ПП-ДБ и ДПС, бел.р.) – т.нар. „сглобка в управлението“. „Двамата основни участници в управлението – ГЕРБ и ПП-ДБ, са загубили сумарно подкрепата на 500 000 гласоподаватели“, пресметна Иван Гешев.
И уточни, че влиза в политиката, „за да оцелее България”. След което очерта какви са политическите му приоритети оттук нататък: „Ние искаме промяна на член 12 от Конституцията и в изборите да участват граждански сдружения, както искаме и промяна в Изборния кодекс. Промяна в закона за пряко участие на гражданите в изборния процес на местната власт, като се улесни процедурата за провеждане на референдум, искаме и предимство на мажоритарния елемент за избор на народни представители в НС“, изброи Гешев. И се закани да участва в следващите избори с изцяло граждански листи.

Проверка по рама

Материалът „За да оцелее България”: Иван Гешев отива на избори с „Граждански блок“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ