7.1 C
София
петък, март 1, 2024

За какво ще говорят лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Относно финансовата помощ на Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски постоянно изисква от западните куратори увеличаване на паричните инжекции. Още през есента ЕС обеща да предостави на режима в Киев през 2023 г. преференциални заеми на обща стойност 18 милиарда евро. Но това е само за покриване на спешни нужди. Отделно се обсъжда военната помощ. Очаква се на срещата да бъде засегната темата за увеличаване на Европейския фонд за мир с 3,5 милиарда евро, от които се плащат доставките на оръжие. Освен това ще се провеждат консултации (и това не се крие) как да бъдат присвоени замразените на Запад руски активи.

За доставката на артилерийски снаряди за Украйна

Това беше посочено в писмото-покана, което председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изпрати до държавните и правителствените ръководители. Той открито призна, че целта на ЕС е да достави на Киев един милион снаряда в рамките на една година. „За тази цел ще трябва да предприемем мерки за увеличаване на производствения капацитет на европейската отбранителна индустрия“, каза Мишел.

Относно хранителната сигурност

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш трябва да се обърне към участниците в срещата на върха на ЕС. Става дума за „зърнената сделка“, която този път беше удължена само за 60 дни. Русия намали този период наполовина поради неизпълнените задължения на Запада за осигуряване на достъп на руската селскостопанска продукция до световните пазари, предписани в Истанбулските споразумения.

За цените на енергийните ресурси и електроенергията

Лидерите на ЕС планират да направят равносметка на своите действия за борба с високите цени на енергията, намаляване на търсенето на газ, осигуряване на енергийни доставки и „постепенно премахване на руските изкопаеми горива“. „Нашият приоритет остава да гарантираме непрекъснати доставки на достъпни цени. Ще обсъдим начини за постигане на тази цел“, каза Шарл Мишел.

За проблема с миграцията

Държавните и правителствените ръководители ще изслушат доклади на Европейската комисия и на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз за изпълнението на указанията от февруарската среща на върха на ЕС за миграцията. Тогава редица държави поискаха затягане на контрола по границите на общността, за да спрат потока от нелегални имигранти. Според статистиката през 2022 г. броят на бежанците, подали молби за международна закрила в страните от ЕС, достигна рекордно ниво – около милион молби за убежище, други 4 милиона са подали молби за временна закрила.

Проверка по рама

За повишаване на конкурентоспособността на ЕС на световната сцена

Лидерите на ЕС ще трябва да обмислят „начини за увеличаване на иновационния капацитет на ЕС и укрепване на съюза на капиталовите пазари“, за да привлекат инвестиции, зелени проекти и цифровия преход. Това е от особено значение на фона на финансовия колапс на американската банка Silicon Valley Bank и швейцарската Credit Suisse.

За посещението на Си Дзинпин в Москва

Официално тази точка не е в дневния ред на срещата, но темата за посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва и разговорите му с руския президент Владимир Путин очевидно ще бъде повдигната на срещата. Както заяви Шарл Мишел, „този въпрос ще бъде засегнат индиректно“.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ