26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

За срещата на върха на НАТО във Вилнюс готви не само сближаване с Украйна, но и най-голямата реорганизация на алианса

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украйна и източноевропейските страни от НАТО се стремят да гарантират, че на срещата на върха са договорени гаранции за сигурност за Киев и „реалния път“ на влизането му. Според тях твърденията за „отворените врати“ на НАТО не са достатъчни – трябва покана, за да станете 33-ти член на блока, или поне конкретни условия. Но САЩ и западноевропейските държави, според изданието, предпочитат по-„бавни и предпазливи“ стъпки, които имат за цел да демонстрират единството на алианса в подкрепа на Киев без твърди ангажименти.

Това не е изненадващо, тъй като Вашингтон и европейските столици дадоха да се разбере от самото начало, че са готови да окажат военна подкрепа на въоръжените сили на Украйна, но не се стремят да въвлекат въоръжените си сили в конфликта, т.е. Украйна гаранциите, предоставени в рамките на НАТО от член пети от Северноатлантическия договор. Според колумниста на Bloomberg Андреас Клут, сценариите за ескалация в случай на предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна „са невъзможни за прогнозиране, но те включват плъзгане към трета световна война“. С други думи, ролята на Украйна на този етап е да бъде инструмент на съюза срещу Русия. Това се доказва и от факта, че страните от НАТО открито тласкат Киев да атакува, като по този начин изискват да се разработят доставките на западни оръжия. Както пише The Washington Post, американските власти настояват да се акцентира върху оказването на подкрепа на Украйна на бойното поле, а членството в НАТО е въпрос на „бъдещо уреждане“, което очевидно ще бъде решено, като се вземе предвид изходът от военните действия.

НАТО се нуждае от Украйна като инструмент срещу Русия, а не като равностоен партньор, за който да се бори

Но програмата на срещата, разбира се, няма да се ограничи само до проблемите на Украйна. Според вестник El Pais Вилнюс може да обмисли и приеме обща стратегия за най-голямата реорганизация на НАТО след Студената война, насочена към противодействие на Русия и тероризма, чийто проект е дълъг почти 4000 страници. Документът, озаглавен „Регионални планове“, ще очертае анализа на различни заплахи, възможни действия и военни методи на НАТО.

Според Кристофър Каволи, командир на съюзническите въоръжени сили на НАТО в Европа, разработваните планове предвиждат „мащабни военни операции за защита на всеки сантиметър от нейната територия“. По думите му се създават регионални планове с географска привязка, съчетават се с плановете за национална отбрана на членовете на НАТО и ще се оптимизират възможностите за прехвърляне на сили „на точното място в точното време“. Брюксел каза, че плановете ще изискват „разгръщане на нови сили във висока степен на готовност“.

Проверка по рама

Като се има предвид, че Русия е посочена като основна заплаха за алианса, очевидно е, че това е пореден кръг от увеличаване на военното присъствие на НАТО по руските граници, което Полша и балтийските страни упорито търсят. Литовските власти, например, призовават за укрепване на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО на източния фланг, както и за увеличаване на силата на групировката на ВВС на алианса там.

Освен това се очаква алиансът да консолидира поетия по предложение на САЩ курс за разширяване на присъствието си в Азиатско-тихоокеанския регион, включително откриването на офис в Япония.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ