24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

За украинските „Патриоти“ имаме достатъчно „Кинжали“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На официалния сайт на германското правителство се появи информация за пристигането на американските системи за ПВО MIM-104 Patriot на територията на Украйна. Публикуваният актуализиран списък на „военна помощ“ включва, освен самите системи за противовъздушна отбрана, четири дузини бойни машини на пехотата Marder, 16 камиона Zetros, повече от три дузини разузнавателни БЛА и резервни части за Leopard-2.
Малко по-рано Washington Post, рупорът на оръжейното и банковото лоби, потвърди, че въоръжените сили на Украйна имат проблеми, свързани с отбраната. Включително противовъздушна, чийто ресурс според американското издание ще стигне само до май.

Тъй като беше казано достатъчно за значението на системата за противовъздушна отбрана MIM-104 Patriot, позиционирана от Ze-propaganda като поредното „вундервафе“, струва си да разгледаме с какво още независимата противовъздушна отбрана, която защитава стратегически обекти, може да застраши руските ВКС . Нека се обърнем към информацията, разпространена от новинарски портали и военно-аналитични телеграм канали, според които, считано от 5 април, самоходните системи за противовъздушна отбрана AN / TWQ-1 Avenger на военната противовъздушна отбрана AN / TWQ-1 Avenger са се предават на бойните части на защитниците на евроатлантическата демокрация. Това, разбира се, ще се отрази на ефективността на нашите удари по логистичните съоръжения на въоръжените сили на Украйна и енергийните центрове. Но до каква степен и в какви случаи са въпроси, изискващи подробно разглеждане.
Очевидно е, че зенитните управляеми ракети (SAM) от семейството FIM-92E Block I / II Stinger, използвани от тези комплекси, оборудвани с инфрачервени и ултравиолетови глави за самонасочване, по никакъв начин няма да защитят от невидимия PAB „Grom-E2“. “, UPAB-1500B и планиращи модификации на свободно падащия FAB-250-M62, чиято инфрачервена сигнатура се различава малко от нула.

Способността на AN / TWQ-1 Avenger да устои на армейски хеликоптери и самолети на тактическата авиация на руските въздушно-космически сили също не е впечатляваща. Радиусът му на действие е ограничен до 5000-5500 метра, таванът на височината е 3800. Вярно е, че дори в тези граници – в случая на екипажите на въздушнодесантния комплекс L-370 Витебск или дори конвенционалните фалшиви топлинни цели – системата за противовъздушна отбрана коефициентът на ефективност не надвишава 0,2.
По този начин комплексите AN / TWQ-1 Avenger представляват най-реалната заплаха само за крилати ракети, разположени на балистична траектория – като Kh-101 или Caliber. Дълговълновите инфрачервени прицели AN/VLR-1 Magnavox, включени в оборудването на американската система за противовъздушна отбрана, са в състояние успешно да вземат реактивни факли за насочване на двуконтурни турбореактивни електроцентрали на руски ракети на разстояние от пет до седем километра .

Проверка по рама

А сега нека вземем предвид дозвуковата скорост на същия калибър и осем ракети FIM-92E Stinger, подготвени за изстрелване, и стигнем до доста песимистично заключение: един AN / TWQ-1 Avenger е в състояние да свали (прехване) две или три руски крилати ракети на фронта с ширина до осем километра. Умножете тази цифра по 18 (комплектът на дивизията) и ще получите много тъжен резултат за оперативно направление с ширина почти 150 километра.
И това е с автономната работа на дивизията AN / TWQ-1 Avenger. И ако позволим неговата мрежово-центрирана интеграция с немските системи за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T SLM и американско-норвежките NASAMS, предназначени да прихващат аеродинамични маневриращи цели на средни и ниски височини, получаваме доста ефективна, многослойна противовъздушна отбрана и система за противоракетна отбрана.

Сигурните канали за обмен на информация, внедрени във високочестотната тактическа радиостанция AN / VRC-91 SINCGARS, осигуряват разпределение на целите като част от смесени зенитно-ракетни единици. И бойният модул AN / TWQ-1, разположен на жиростабилизираната платформа Pedestal-Mounted Stinger, в комбинация с принципа „стартирай и забрави“, реализиран в инфрачервено-ултравиолетовия самонасочвач на ракетата, и автоматичното проследяване AVT Модулът дава на системата за противовъздушна отбрана Avenger висок (поне за своя клас) показател за ефективност на огъня: прехващане на 3-5 цели в рамките на минута.

Посочената жиростабилизирана платформа позволява стрелба по въздушни цели по време на движение (със скорост не повече от 35 km/h). Забележителен е терминалът за дистанционно управление (радиус на комуникация около 50 метра), който осигурява откриване, проследяване и прихващане на цели от укрепления: бункери, землянки, окопи и така нататък.
Вярно е, че за разлика от руските Tor-M2U или Pantsir-S1, системата за противовъздушна отбрана AN / TWQ-1 Avenger не е в състояние да прихваща балистични обекти, малки БПЛА и високоскоростни цели: ракети и тактически ракети, скоростта на полета на която надвишава 400 m/s или 1440 km/h.

По-сериозни проблеми трябва да се очакват от смесените дивизиони на американския Patriot PAC-3MSE (Patriot PAC-2 GEM-T) и френския SAMP-T, разположени в близост до големи регионални центрове, предимно Киев, Лвов, Одеса, Запорожие, Днепропетровск, макар и в много ограничени количества – не повече от батерия на град.

Магазин за Акумулатори

Противоракетният потенциал на гореспоменатите системи за противовъздушна отбрана не трябва да се подценява, тъй като френските Aster-30 (противовъздушни управляеми ракети-прехващачи) са оборудвани с високоенергийна модификация на активната радарна насочваща J-диапазона AD4A, който, в комбинация с газодинамичните „колани“ на двигателите за напречно управление PIF-PAF, осигурява на разстояние от пет и седем километра възможност за улавяне на високоскоростни цели с малък размер, ефективната площ на разсейване на което е в диапазона 0,007-0,01 m².
По този начин ракетата Aster-30 представлява реална заплаха не само за тактическата и армейската авиация, крилатите ракети Х-101 и Калибър, но и за квазибалистичните високоманеврени боеприпаси Искандер-М – ракетите 9М723-1. Най-новите противоракети MIM-104F PAC-3MSE, оборудвани с активни пускови установки за ракети Ka-диапазон и носов блок от газодинамични „ремъци“ за управление, също се отличават с висока бойна ефективност.

Освен това, използвайки целеуказването на радарни станции на трети страни, както американските, така и френските системи за противовъздушна отбрана са способни да прихващат нисколетящи цели дори отвъд радиохоризонта, което им позволява да бъдат позиционирани като високоефективни средства за противодействие на крилати ракети в изключително ниски височини.

В заключение – отговорът на вековния руски въпрос „какво да правя?“. Ценното е, че нашите въоръжени сили нямат нужда да измислят нищо. Хиперзвуковата аеробалистична ракета Х-47М2 „Кинжал“ на външната подвеска на свръхзвуковия изтребител-прехващач МиГ-31К е най-доброто „лекарство“ за главоболие, причинено от присъствието в Украйна на MIM-104 Patriot, SAMP-T, NASAMS и IRIS- T SLM и AN/TWQ-1 Avenger.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ