18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Забравете за дрехи в този цвят, мухите го обожават този цвят

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лятото е сезонът, в който насекомите побъркват хората. Освен, че са досадни с жуженето си, те могат да бъдат опасни и заради ужилванията и ухапванията, и заради заболяванията, които пренасят. 
Едни от най-непоносимите насекоми са хапещите мухи. Екип от учени обаче е открил, че тези летящи досадници са силно привлечени от определен цвят.

 И това е защото бъркат цвета с животно, с което искат да се нахранят, твърдят учени.

Това откритие може да помогне в борбата с болестите, които се разпространяват от мухите, като например сънната болест, като направи капаните по-ефективни.
Д-р Роджър Сантър от факултета по науки за живота на университета в Аберистуит, Уелс, който е ръководител на работата, заяви, че ентомологичните изследвания на терен отдавна са показали, че мухите са привлечени от синьото, което е довело до изработването на капани в този цвят по целия свят.

„Но защо хапещите мухи са особено привлечени от сините капани е истинска загадка за изследователите“, каза той.
Сред теориите е, че мухите бъркат синьото със сенчестите места, които са добри за почивка, защото сенките могат да имат син оттенък – явление, което може да се види, например, когато се хвърлят върху сняг. Предполага се също така, че сините капани приличат на животни в очите на мухата.

Проверка по рама

В опит да намерят отговор изследователите от Аберистуит разработват изкуствени невронни мрежи, които имитират визуалната обработка, която се извършва в мозъка на мухи като мухата цеце, конската и плодната муха.
Изкуствените невронни мрежи са форма на машинно обучение, вдъхновена от структурата на реалните нервни системи.

Той заяви, че работата може да бъде важна за справяне с болести като човешката африканска трипанозомоза (сънна болест), която е ендемична в Африка на юг от Сахара и без лечение обикновено е фатална, информира Дарик.

Заключенията на екипа са подкрепени от полеви експерименти, които са установили, че мухите цеце, уловени в сини капани, обикновено не са яли наскоро, което предполага, че те търсят гостоприемници./Zdrave.to
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ