19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Зад манията по здравословен начин на живот понякога може да се крият сериозни психози

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В медицината те вече имат и съответните термини: орторексия, бигорексия, прегнорексия, алармират ендокринолози. Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози, алармират лекарите от Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При тях все по-често попадат млади хора, които вместо да се подпомагат, вредят на здравето си с прекалени тренировки и ограничения. В диетологията за тези нарушения вече са създадени и нови термини.

 

и във Фейсбук/media/source/202303/1678876120_str_10_doc_d_r_daniela_popova.jpg“ style=“margin-left: 5px; margin-right: 5px; float: left;“ title=“undefined“>

Орторексия е, когато даден човек е напълно обсебен от здравословното хранене. „Тези, предимно млади хора, непрекъснато търсят храни, които са с по-малко съдържание на сол, захар, калории, въглехидрати, обявени като полезни храни. В този си стремеж обаче, те налагат ограничения върху своето хранене.

Изпадат в хранителен дисбаланс – повече протеини, повече белтъчни храни, изцяло изключват въглехидратните. Но не е само структурата на хранене. Тези хора започват да имат психогенни и поведенчески нарушения. Те са обсебени от това. Броят си калориите, броят си грамовете протеин“, разказва доц. д-р Даниела Попова, началник на клиниката. 

Друго такова нарушение, което вече е официално признато от медицинската общност, е бигорексията. Това е модел на хранене, при който хората са обсебени да правят мускулна маса. 

Проверка по рама

„Наскоро през нас мина такъв пациент, който съобщи, че изяжда по 2 кг пилешко месо на ден, 2-3 яйца, протеинови добавки, защото има такава насока от своя фитнес инструктор. Естествено, че такава диета натоварва черния дроб и бъбреците. Дори и да изглежда много мускулест, един такъв човек всъщност, не е здрав и натрупва в тялото си метаболитно напрежение и стрес“,  предупреждава доц. д-р Попова. 

Тя дава и друг пример с 18-годишен младеж, който след прекалена употреба на протеини е развил хипертония и впоследствие, е получил мозъчен инсулт.

Като много опасна тенденция лекарите определят прегнорексията, при която бременни жени, в стремежа си да запазят фигурата си, лишават своя и на нероденото си дете организъм от важни нутриенти, които имат решаваща роля за по-нататъшното развитие.

Все по-често в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за  лечение на метаболитни нарушения, която е една от малкото в България, специализирана в лечението на хранителни нарушения, като анорексия и булимия, приемат пациенти с тези заболявания.

За разлика от орторексията, бигорексията и прегнорексията, които са опасни, но при правилен подход добре повлияни, веднъж отключени, анорексията и булимията са за цял живот. Най-застрашени са тийнейджърите и младите хора, чиято психика е много крехка и всяка подигравка по отношение на теглото им може да отключи тези животозастрашаващи състояния. 

Но в клиниката са имали и пациентки (по-често от тези заболявания боледуват жените), които са на и над средната възраст. В тези случаи анорексията или булимията обикновено са следствие от някакво неблагоприятно събитие (смърт на близък човек, раздяла, развод, преживян психострес в детството).

Магазин за Акумулатори

„Важно е да се знае, че водеща роля при лечението на анорексията и булимията имат психиатрите, тъй като това са преди всичко болести на психиката. Нашата роля, като ендокринолози и специалисти по храненето, е да оценим какви са пораженията върху организма и да подпомогнем възстановяването му с хранителна програма, създадена индивидуално за всеки пациент.

Лечението е безплатно, по клинична пътека, като през цялото време вървим рамо до рамо с психиатъра на болницата, д-р Фани Цуракова, която има богат опит с подобни пациенти“, пояснява доц. д-р Даниела Попова.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ