19.6 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Задължена ли съм да вземам всички лекарства, предписани в Е-рецептата?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Имам предписано лечение по Здравна каса с бизогама, но в момента лекарството не е налично в аптечната мрежа. В аптеката ми обясниха, че тъй като имам изписана само бизогама по едната диагноза, ще си прекъсна лечението и през следващия месец няма да мога да си го взема. Това така ли е?
Златка Русева, гр. Варна

След извършен преглед, при необходимост от назначаване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, на база на вече издаден медицински документ (амбулаторен лист, епикриза, протокол или друг медицински документ), джипито отразява диагноза по МКБ код в електронната рецептурна книжка и издава електронно предписание.
Електронна рецептурна книжка на хронично болния (ЕРК) се издава след диагностициране на хронично заболяване, включено в списъка на заболяванията по чл.45, ал.4 от Закона за здравното осигуряване.

При отказ на пациента от получаването на някои от предписаните лекарствени продукти, в аптеката не се отпуска само лекарственият продукт, за който пациентът е заявил по ред причини (икономически, наличности от медикамента, запаси), като електронната рецепта получава статус „Изпълнена“. Отказаният лекарствен продукт не се отразява като получен и не се заплаща от НЗОК. Може да се отказва лекарствен продукт само в пълното предписано количество.
Ако пациентът реши да получи отказания от него лекарствен продукт на по-късен етап, той трябва да посети личния си лекар за издаване на нова е-рецепта.

Проверка по рама

Когато всеки лекарствен продукт е предписан на отделна е-рецепта, всяко предписание може да бъде изпълнено в зависимост от срока на валидност на е-рецептата в произволна аптека на територията на страната, сключила договор с НЗОК.
В този смисъл отказът от получаване на лекарствен продукт не касае отразените от личния лекар диагнози в ЕРК.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ