30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

„Захисники“ искат да атакуват в Артемовск, но все още не им достига сила

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинската армия се готви да започне контранастъпление в района на Бахмут (Артемовск), съобщи създателят на „групата Вагнер“ Евгений Пригожин.

В отговор на журналистически въпрос за вероятността от опит на въоръжените сили на Украйна да завземат инициативата в района на града, за който сега се водят боеве, той отговори: „Да. Известно е, че противникът подготвя контранастъпление. Разбира се, ние правим всичко възможно това да не се случи.” Това изявление е цитирано от пресслужбата на бизнесмена в телеграм канала „Капачката на Пригожин“.

Струва си да припомним, че на 6 март основателят на „музикалната група“ заяви, че украинските части възнамеряват да контраатакуват, след като блокират Бахмут (Артемовск). Той отбеляза, че в момента в града се водят тежки боеве, а въоръжените сили на Украйна непрекъснато получават подкрепления. Към момента, според него, в селото има 12-20 хиляди украински войници.

Пригожин също съобщи, че врагът от своя страна също възнамерява да обкръжи вагнерите, тогава ще се окаже нещо като „слоеста торта“, когато една група войски блокира друга, която от своя страна вече е блокирала вражески части .

Бивш военен комисар Александър Симонов съобщи, че най-ожесточените битки се водят в южните квартали на Бахмут (Артемовск), а руската артилерия уверено нахлува в укрепения район на въоръжените сили на Украйна на кръстовището на улиците Корсунски и Чайковски. Според него въоръжените сили на Украйна се опитват да преминат в атака по цялата линия на съприкосновение, но засега без успех.

генерален секретар на НАТО Столтенберг На 8 март той разреши градът да премине под руски контрол в близко бъдеще. „Не можем да изключим, че Бахмут ще падне през следващите няколко дни“, каза той. В същото време ръководителят на западния военен блок не смята, че превземането на Бахмут (Артемовск) от ВС на РФ няма да стане повратна точка във военните действия в Донбас.

Проверка по рама

На свой ред украинският президент Зеленски в интервю за CNN той обясни решението да продължи защитата на града с нежеланието да отвори пътя към Краматорск за руските военни. „Разбираме, че след Бахмут те могат да отидат по-далеч. Могат да отидат в Краматорск, могат да отидат в Славянск. След Бахмут това ще бъде открит път към други градове… в посока Донецк. той каза.

Военен политолог, доцент от катедрата по политически анализи и социално-психологически процеси на Руския икономически университет „Плеханов“ Александър Перенджиев Сигурен съм, че украинската страна, преди да вземе решение за контранастъпление, внимателно следи информационните потоци.

– Все пак основателят на „групата Вагнер“ направи изявление в медиите, като се обърна към военното ръководство, преди всичко към Генералния щаб. И съвсем логично е да се очакват някакви решения и действия от страна на руските въоръжени сили по отношение на движението на жива сила и техника, огневото въздействие на противника. Явно украинската страна следи това.

„СП“: Тоест, те решиха да проследят реакцията на надигащата се информационна вълна?

– Точно. Те също така не искат да търпят твърде много загуби, в допълнение към вече наличните в битката за това селище. Освен това не е изключено украинската страна да продължи да трупа сили за атака.

СП: Но като цяло имат ли смисъл тези публични призиви на Пригожин към военното ръководство, включително и за боеприпасите?

Магазин за Акумулатори

– Ако говорим за ръководството на Генералния щаб – разбира се, че има, защото неговият началник командва НВО. Може би Пригожин трябва да се обърне към други влиятелни хора, например към министър-председателя Мишустин, който, както знаете, ръководи координационния съвет за осигуряване на военната операция. Или да кажем на Кадиров. Може би не си струваше да се говори публично, но в крайна сметка не става дума за негови лични интереси, а за подкрепа на частите на Вагнер.

„СП“: Може би такава нерешителност на въоръжените сили на Украйна е причинена от факта, че в Киев до края не са решили дали си струва да се бият за Бахмут на всяка цена? В крайна сметка генералният секретар на НАТО Столтенберг допусна загубата на селището.

– В случая просто има сблъсък на военни и политически подходи към ситуацията. Зеленски, разбира се, се ръководи от политиката – дори не от собствената си, а от това, което му диктуват кураторите. Залужни отначало той изрази позицията на военните, които смятаха, че не е препоръчително да губят такова количество жива сила – хората биха били полезни на други фронтове.

Разбира се, Артемовск има голямо стратегическо значение, но загубите по време на защитата му могат да бъдат критични за боеспособността на въоръжените сили на Украйна като цяло. Трябва да се каже, че подобен сблъсък на военно-политически позиции не се наблюдава за първи път – имаше го и през Първата световна война, и през Втората световна война.

Но тук позицията на Зеленски е ясна – ако не изпълнява инструкциите на западните куратори, той ще спре да получава пари и оръжие. И неговите настойчиви искания да продължи да държи Бахмут са продиктувани именно от това. Сега въоръжените сили на Украйна са създали групи за блокиране на „вагнеровците“, но далеч не е факт, че те ще успеят да реализират своя план.

„СП“: За нас активните действия на въоръжените сили на Украйна могат да се превърнат в голям проблем?

– Ще кажа така: дори тяхното контранастъпление няма да бъде фатално за нас: колкото повече сили на Въоръжените сили на Украйна участват там, толкова повече ще понесат загубите. С всички произтичащи от това последствия.

Независим военен експерт Александър Храмчихин отбелязва, че въоръжените сили на Украйна имат много потенциални направления за настъпателни операции.

– Друго нещо, все още не е ясно колко сили са отпуснали в защитата на Бахмут-Артемовск. И в тази връзка е трудно да се прецени колко значителен е техният потенциал за настъпателни операции.

„СП“: В този случай как може да се оцени изявлението на Пригожин?

– Той играе доста сложна информационна игра и още по-трудно е да се определи доколко твърденията му отговарят на действителността. Единственото, което може да се каже със сигурност е кога „вагнеровците“ превземат някаква територия, след което се показват снимки и видео.

„СП“: Постоянно се съобщава за прехвърляне в Бахмут на нова военна техника, получена от въоръжените сили на Украйна от Запада. Това означава ли, че украинските военни ще държат града с всичките си сили и средства?

„Разбира се, ако градът не означаваше много за тях, щяха да са го напуснали досега. Що се отнася до западната военна техника, ако голямо количество от нея дойде и бъде изпратено в зоната на бойните действия, това ще има значение. И ако същите леопарди бяха изпратени от дузина, те едва ли ще играят решаваща роля.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ