Криминални

Заливат морето с дрога „Украйна“, искат 5-10 лева за доза

Дилъри заливат морските курорти с нова дрога “Украйна“. Името на долнопробната билка не е избрано случайно, а за да е в крак с международното положение и войната. Дозата се пласира на цени от 5 до 10 лв., като я купуват основно тийнейджъри и по-бедни туристи, разказаха от МВР пред „Телеграф“.

„Интересното този летен сезон на целия фон в държавата е, че растящата инфлация пожали единствено наркотиците. Цените им са същите както преди няколко месеца, няма увеличение. Никой не смее да вдига, защото клиентите ще се дръпнат, дори да са чужденци“, обясниха антимафиоти от ГДБОП.

Голяма част от едрите дилъри в страната са се насочили основно към Созопол, Варна и Слънчев бряг, показват оперативните данни на полицията. Те работят тясно с викачи и хостеси, които на практика пласират по барове, ресторанти и кръчми. „Викачите са основно мъже, докато при хостесите е друго. Интересното е, че те първи преценяват дали даден човек търси дрога, а после го насочват или към дилър, или сами му продават. Никога обаче не държат количества в себе си.

Максимумът, който се осмеляват, е само по една доза. Така, ако ги хванем, казват, че е за лична консумация и реално никой не ги съди“, обясниха антимафиоти.

Те са засекли, че наркотиците се крият в наречените на жаргон – хралупи. Това са скривалища в заведението или около него на периметър максимум 2-3 метра. Целта е да е близо, за да може незабелязано викачът, хостесата или дилърът да се промъкне и да донесе дозата на клиента. Редовно девойките обаче кътали пликчета дори в присадените си кичури до фибата, с която се задържат към скалпа.

Проверка по рама

Както в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, така и по морето се ползват кодови думи, за да си поръчаш дрога, издадоха още разследващи.

„Какво става в Украйна“ е кодът, който клиентите използват, за да си поръчат доза от най-евтината дрога – билката. На практика това е канабис, но обработен със синтетика, или още „друсана трева“ и преди години се водеше за дизайнерска, защото в нея се слагат всякакви съставки, които дори самите химици не си правят труда да помнят. „Бъркат я с каквото им е останало от другите синтетики. Затова и билката е най-долнопробната дрога, която буквално пържи мозъка на човек“, обясниха разследващи. Вторият вид наркотик, който ударно се продавал в момента по морето, е пикото, наричан в София – кристал. Морските пласьори пък са кръстили метамфетамина „Жица“. По дискотеките хит са и таблетките екстази, на които казват бонбони. Доста от чуждите туристи търсели и амфетамини, като при тях кодът е „Афродита“, засекли ченгета.

Инфлацията не само не е надула наркотиците, но при кокаина дори има спад с 10 лв., показват оперативните данни на МВР. Грамът се търгувал за 100 лв. Една бонбона пък можела да се намери от 10 до 30 лв. Една „Афродита“ се давала срещу 20 лв., а някои разновидности на метамфетамина стигали до 25 лв. за кристал. В зависимост от качеството цигара марихуана тръгвала от 5 лв. и можела да удари и 30 лв.

Плащат тротоарно право на Адидасите

„Дилърите шанаджии, които не са към някоя група, но искат да продават на морето, са притискани да плащат в момента т.нар. тротоарно право на Адидасите. Така се наричат хора, гравитиращи около наркобоса Митьо Очите, които прибират твърд дял на седмица. Не ги вълнува дали даденият човек ще продаде 5 или 20 дози. Те си държат на дадената цена“, обясниха от ГДБОП. Оттам допълниха, че освен Адидасите имало още една банда, която не продавала наркотици, а деряла пласьорите за процент. Който отказвал да брои рекета, го респектирали.

Спипаха бандит със 100 БОНБОНА екстази

Полицията в столицата спипа мастит дилър от кв. „Люлин“, който криел в дома си 100 таблетки екстази, над 320 броя „Афродита“ или т.нар. амфети. Мъжът бил подготвил дрогата на прах, за да таблетира на хапчета. По оперативни данни доста от столичните пласьори тръгвали в момента на морето, за да продават на туристите.

Криминално

Магазин за Акумулатори

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort