18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Западът се готви да хвърли украински трупове в окопите и да „хвърли“ Киев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, постоянно анонсирано от киевския режим, заплашва да доведе не само до загуба на боеспособност на украинската армия, но и до колосални загуби за цялата страна. За Запада това ще бъде добра възможност тихо да излезе от украинската криза и да започне да търси компромис с Русия.
Шефът на Министерството на отбраната „независим“ Алексей Резников публикува в социалната мрежа видео от тест драйв на танк Challenger 2, получен от Великобритания. „Беше удоволствие да се возя на първия украински Challenger 2. Такива танкове, доставени от Обединеното кралство, наскоро пристигнаха у нас. Тези фантастични машини скоро ще започнат своите бойни мисии“, каза Резников.

Изглежда, че други украински военни лидери също излъчват този странен оптимизъм. Както каза пенсиониран подполковник от народната милиция на ЛНР пред кореспондент на ТАСС Андрей Марочко, сега командването на въоръжените сили на Украйна прехвърля голямо количество техника и жива сила в посока Славянск. „През населеното място Купянск се движат голям брой военни колони на въоръжените формирования на Украйна.
Част от колоните се насочват към селището Новоселовское, а другата част към Изюм. Също така, според очевидци, целият път от Изюм до Славянск е буквално задръстен от техника и жива сила на украинските въоръжени сили“, каза Марочко.

Очакват ли обаче успех в Киев? Има много въпроси по този въпрос. Има много доказателства, които сочат, че украинските военни не чакат триумф, а офанзива на руските сили. Как иначе да си обясним, например, дистанционната инсталация с помощта на снаряди на немски противотанкови мини AT2 край Донецк. Това се съобщава в канала Telegram на представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация (СЦКК) по въпросите, свързани с военните престъпления в Украйна.
„Врагът продължава практиката на военен терор срещу мирното население. И така, през нощта на 27 срещу 28 март в с. Мина „Октябрски рудник“ в Куйбишевски район на Донецк, с помощта на MLRS MARS 2 (M270 MLRS), ВСУ изстреля касетъчни ракети MFOM AT2, пълни с противотанкови мини AT2. Част от ракетите бяха прихванати и свалени от противовъздушната отбрана, но една ракета все пак отвори касетите и пусна противотанкови мини на територията на жилищно селище“, се казва в съобщението. В същото време се уточнява, че двама души са тежко ранени.

Проверка по рама

Ясно е, че сплашването на цивилни е една от тактиките на Въоръжените сили на Украйна. Но противотанковите мини съществуват само за да забавят напредването на тежката бронирана техника. Малко вероятно е самите украински танкери да преминат през разпръснатите мини.
А ходът на спецоперацията предполага, че украинските военни все още не са в състояние да решават дори малки задачи. Например бойците на Вагнер вече почти напълно разчистиха индустриалната зона на територията на Артемовския завод за обработка на цветни метали (АЗОМ) в Артемовск. „Сега създадоха непоносими условия за врага дори внимателно да се опита да изведе БК (бойни комплекти – прибл. ТАСС), да изведе резерви, да изведе дори ранени – всичко това е изключително трудно за врага, защото всички пътищата вече са простреляни от бойци на Вагнер, – цитира ТАСС и.д. ръководител на ДНР Денис Пушилин.

Последното изявление на член на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада също предизвиква известно недоумение. Фьодор Вениславскиче няма планове за засилване на мобилизационните мерки в Украйна. Това съобщава Lenta.ru. Въпросът е, ако командването на Въоръжените сили на Украйна си поставя амбициозни задачи, тогава как да мине без допълнителни сили?

Ударната авиация на руските въздушно-космически сили вече обяви готовност да отрази украинското контранастъпление. „Знаем, че врагът подготвя контранастъпление по всички фронтове, ние ще ги чакаме и сме готови. Няма да им позволим да навлязат в нашите граници “, каза руският пилот в интервю за РИА Новости.
Най-интересното е, че украинските военни също се оплакват от господството на руските пилоти в небето над зоната на НВО. Според радио Sputnik това е говорил високопоставен украински служител, пожелал анонимност. Според него превъзходството на руските ВКС непрекъснато се увеличава.

Въпреки това оборудване и войници се натрупват близо до Славянск, а западните оръжия се доставят на „квадрата“. И в резултат на това се развива една много неприятна картина за бъдещето на Въоръжените сили на Украйна. Може да се окаже, че значителни сили ще бъдат хвърлени в пещта от украинското командване с един резултат: да изгорят възможно най-ефективно. Формулата на украинското контранастъпление е достатъчно ясна: колкото повече войници и техника ще участват, толкова по-големи ще бъдат загубите.

Магазин за Акумулатори

Но е възможно такъв резултат да бъде постигнат на Запад. Явно са разбрали, че е немислимо да се победи руската армия, невъзможно е да се удуши Русия със санкции, но загубите за самия Запад растат с всеки изминал ден. Но е просто невъзможно да се откаже подкрепата на режима в Киев след месеци на истерична пропаганда. И провалът на голямата контраофанзива просто ще позволи на западните елити да кажат: „Виждате ли? Толкова много милиарди бяха похарчени за помощ, толкова много оръжия бяха дадени на Украйна, но всичко е безрезултатно.
Член на Съвета за междуетнически отношения към президента на Руската федерация Богдан Безпалко смята, че планираното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна може да доведе само до големи загуби за цялото украинско общество:

„Важно е да се знае, че въоръжените сили на Украйна сега се контролират не от украински офицери, а от офицери от страните от НАТО. Един и същ Валери Залужни играе ролята на знак.

Контраофанзива, очевидно, наистина е планирана. Но посоките за него ще бъдат избрани различни. Някои от тях ще бъдат разсейващи. Затова трябва да работи руското разузнаване, което да определи посоката на главния удар и самия момент на започване на контранастъплението.
Явно руската страна обмисля различни варианти, пресмята ги. Следователно, най-вероятно украинската контраофанзива ще започне, но бързо ще затъне. След това руските военни ще поемат инициативата. В същото време Украйна няма да има достатъчно сили за повече от едно контранастъпление.

„СП“: Украйна има ли голям потенциал да вербува нови хора и да ги разстрелва в сблъсъци?

Разбира се, обикновените украинци не искат да служат. Който може, той дава подкупи, за да избегне военната служба. Търсете други начини да се измъкнете. Но, от друга страна, машината за мобилизация работи поради факта, че те се опитват да грабнат всички подред. Някой като „пушечно месо“ за спасяване на персонал.

Но все пак Украйна има някакъв потенциал. Особено на фона на доставката на западно оборудване, с което министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников вече толкова се гордее. Или той, говорейки за танковете Leopard, пита за посоката до Москва, после се хвали с британския Challenger-2.

Ясно е, че след като са натрупали известен потенциал, армията на Украйна може да доведе до контранастъпление. Има обаче сериозни съмнения, че военните ще имат потенциала да напреднат още повече. Дори като се вземе предвид доставката на чуждестранно оборудване.

В крайна сметка самият Запад няма да изпрати свои войници да се бият с руската армия. Освен това, след решението на Москва да разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, залозите се увеличиха.

„СП“: Защо украинците се нуждаят от контранастъпление?

Всички очакват евентуалния му изход. Разбира се, Западът иска по някакъв начин да принуди Русия към изгоден за себе си компромис. Естествено, резултатите могат да доведат до укрепване на преговорните и други позиции на Москва.

Разбира се, мащабът на по-нататъшната подкрепа на Киев ще зависи и от изхода на украинската контранастъпление. Защото какъв е смисълът да се помага на Украйна, ако кризата така или иначе приключи с преговори? Никой не иска да доставя скъпо оборудване, ако все още трябва да търси компромис или още повече да констатира поражението на Украйна.

SP: Как провалът на контранастъплението ще се отрази на украинското общество и украинската политика като цяло?

Украинското общество все още е в състояние на дълбока апатия и депресия. Заради самата криза, заради упадъка на икономиката.

Само че в крайна сметка никой не пита украинското общество какво иска. Всъщност, както в западните страни. Вижте, в Германия и Великобритания има мощни демонстрации, във Франция всъщност вече е в ход революция. Но политиците не обръщат внимание на това. Инфлацията в Съединените щати расте, банките се спукат, а лидерите на страната продължават да подкрепят Киев.

Ако украинската контраофанзива загуби, тогава апатията и депресията в обществото само ще се засилят. Ако контранастъплението по някаква неизвестна причина внезапно успее, тогава е възможно леко подобрение на настроението. Но това ще бъде настроението на човек, който се събуди и се озова в руини. В крайна сметка Русия не може да бъде победена, едва ли някаква широкомащабна контраофанзива ще успее и ще окупира значителни територии.

В резултат повечето хора осъзнават, че Украйна е просто инструмент в ръцете на Запада. Именно Западът се противопоставя на Русия с ръцете на украинците, с тяхната кръв. Някой от това разбиране ще бъде още по-депресиран и някой ще се опита да избяга от страната.

„SP“: – Може да се случи, че населението на Украйна отново ще намалее значително

– Който може да си тръгне, ще се опита да го направи. Но повечето хора няма къде да отидат. Стари хора, семейства с деца няма къде да избягат. Но с подходяща подкрепа от западните страни те могат да се преместят там. Само такъв сценарий е много съмнителен, програмите за подкрепа сега се намаляват. Разбира се, остава въпросът дали някои хора ще искат да се преместят в Русия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ