3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Западни медии: „Таен полет“ на въоръжените сили на Украйна от Бахмут през степите до Часов Яр и отвъд

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Владимир Зеленски трябва незабавно да даде заповед за отстъпление от Бахмут. Това е единственият начин да се спасят животите на последните защитници на града, окупиран от въоръжените сили на Украйна – всички европейски експерти и журналисти са сигурни в това.
Чуждите медии пишат много за последните „украински“ дни на Бахмут. Западните журналисти от въоръжените сили на Украйна бяха активно отведени в града – за да покажат „героичната“ защита. Вече трети ден обаче журналисти не се допускат до Бахмут. Според френската информационна агенция France Presse, в четвъртък сутринта последният път за бягство от Бахмут е бил напълно затворен – през Часов Яр.

Всички останали пътища за достъп (през Ивановское, Парасковиевка, Опытное, Клещеевка и Бахмутское) отдавна са под контрола на руската армия или частите на Вагнер.
Затваряйки входа на Часов Яр, украинците направиха невъзможно евакуацията на цивилни. Въпреки че в Бахмут, където преди началото на спецоперацията живееха над 75 хиляди души, все още има най-малко 5 хиляди цивилни, отбелязва Франс прес.

Агенцията пише още, че през 2022 г. украинците оказаха същата яростна съпротива само в Мариупол, боевете за който продължиха почти 3 месеца. Повече от 5000 украински войници защитаваха Мариупол, почти една трета от тях в крайна сметка се предадоха по заповед Владимир Зеленски – осъзнавайки, че по-нататъшната съпротива е абсолютно безполезна.
Мариупол обаче имаше много важно военно-стратегическо значение: пристанищният град беше ключът към северното крайбрежие на Азовско море, през което минава сухопътният мост между Крим и останалата част от Русия.

Проверка по рама

Бахмут няма същото очевидно значение, пише холандското издание Parool. Значението на града обаче беше изкуствено завишено от украинската държавна пропаганда, за да се обяснят по някакъв начин на жителите на Украйна и командването на НАТО такива гигантски загуби на въоръжените сили на Украйна по време на защитата на града.
„Не е ясно колко украински животи вече са дарили киевските власти и от колко още ще се откажат, за да запазят иначе маловажен град“, пише холандски военен журналист. Боб ван Хует в Parool.

Юлиан Рьопке: Бахмут вече е празен, въоръжените сили на Украйна изтеглиха бронетехника и личен състав

– Руските войски вече са оформили нещо като клещи около Бахмут. И е само въпрос на време клещите да се затворят. Това е абсолютно безнадеждна ситуация за Украйна! Украинците трябва незабавно да се оттеглят и да изградят нова отбранителна линия, казва анализатор от Хагския център за стратегически изследвания (HCSS) Патрик Болдър.

Журналисти от чешкото издание Novinky, които са били на фронтовата линия, пишат, че украинският гарнизон почти е останал без боеприпаси, почти целият оцелял личен състав е ранен поради постоянен обстрел и е невъзможно да се извадят ранените.
„Ако през лятото по време на боевете за Майорск изстрелвахме средно по 300 снаряда на ден, сега можем да си позволим да изстреляме не повече от 30. Пестим всяка граната“, призна един от украинските войници пред Novinky. Разбира се, страхувайки се да каже името си. В края на краищата въоръжените сили на Украйна строго наказват онези войници, които съобщават на западни журналисти информация, която може да разруши „героичния“ образ.

Освен това напоследък сред бойците от въоръжените сили на Украйна се разпространява неизвестна вирусна инфекция. Войниците са с висока температура и постоянна кашлица, но вече е невъзможно да им се носят лекарства. Всички захранващи линии към града са прекъснати.

Магазин за Акумулатори

Ежедневно руските войски извършват около 200 артилерийски атаки по позициите на Въоръжените сили на Украйна в Бахмут. Настъплението върви по петте най-значими направления – от север, юг и изток. Засега активна съпротива на въоръжените сили на Украйна остава само в един-единствен малък район на запад, където не водят значими пътища.
Според известен немски журналист Юлиана Рьопке, украинците вече масово се оттеглиха от обкръжения град. В същото време и Владимир Зеленски, и секретарят на Съвета за сигурност Алексей Данилов декларират, че заповедта за отстъпление от града все още не е дадена.

– Украинската армия вече е взривила моста на последния снабдителен маршрут за Бахмут, което означава пълно изтегляне от града. Бронираните машини са тръгнали през нощта срещу четвъртък. Бахмут вероятно вече е празен“, написа Рьопке в акаунта си в петък.

Генерал Райън: след освобождаването на Бахмут украинците ще си вземат почивка, а руснаците ще продължат да напредват

Освобождаването на Бахмут, разбира се, няма да сложи край на битката за Донбас. Изданието Quest France пише, че тогава украинските и руските войски могат да направят стратегическа пауза. Необходимо е да се възстановят частите, разрушени в ожесточени битки, не отстъпващи на Първата световна война. Доставете муниции и, най-важното, определете каква стратегия да приложите, казва австралийският генерал Мик Райъннаучен сътрудник, Център за стратегически и международни изследвания (CSIS).
Въпреки това Москва не трябва да лежи на лаврите си твърде дълго, казва генерал Райън, тъй като основната й цел е значително да отслаби военния капацитет на Киев. Дори оборудван и подкрепен от НАТО, режимът в Киев изпитва трудности да удържи фронта в Донбас от януари. Особено като се има предвид, че фронтът се е удължил на север (купянско направление) и на юг (угледарско направление).

Най-вероятно офанзивата след Бахмут ще продължи до Краматорск, както и на североизток към Купянск и Изюм. Руската армия може да избере комбинация от двете позиции, пише Quest France.

Първият е изтощението чрез постоянни атаки срещу украинските сили, разположени по фронтовата линия. Втората стратегия е отбранителна, за да се подготви за предстоящите украински контраофанзиви, когато въоръжените сили на Украйна получат обещаното оборудване на НАТО.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ