България

Заради „Барселонагейт”: Италианският премиер Марио Драги иска повече власт за европрокурорите

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Заради случаи като „Барселонагейт“ – случаят с къща в Испания, в който е замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов – настоящият министър-председател Кирил Петков и италианският му колега Марио Драги ще искат да се увеличат правомощията на европейската прокуратура за разследване на пране на пари в различните държави.

Това обяви Петков след среща с Драги в Рим, където министър-председателят е на посещение по повод 24 май. „Това ще премахне престъпления като вилата в Испания и други такива, където парите се изнасят от България и отиват в други страни членки.

Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо“, каза Кирил Петков след срещата му с Драги пред журналисти.

Преди повече от две години журналистическо разследване на испански вестник описа едра имотна сделка – скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева, бивша „Мис Бикини“, която има дъщеря от Бойко Борисов – Ема.

От няколко години еротичната моделка живеела в скъпия имот и наемала магазин за италиански дрехи на централна търговска улица в града. В публикацията пишеше, че местните власти разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез тази сделка.

След като по случая се разшумя, Йовчева освободи бутика и се омъжи за кратко за Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенис клуба в Банкя Иван Саздов , който пък е дългогодишен приятел на Борисов.

Обявявано е, че спецпрокуратурата води разследване по казуса и към нея испанските й колеги, доколкото е „в по-добра позиция да продължи“ са прехвърлили своите резултати.

Въпреки това в края на януари в отговор на въпроси на евродепутати Гешев заяви, че делото е на трупчета, тъй като испанската полиция не е отговорила на запитвания за разследване от страна на българската прокуратура.

На 14 февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език така, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В началото на април стана ясно, че преводът е готов но оттогава ни дума за това какво се случва с разследването, припомня Новините Днес.

Материалът Заради „Барселонагейт”: Италианският премиер Марио Драги иска повече власт за европрокурорите е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort