17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Защо аспиринът е опасен? 4 страшни ефекта върху здравето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според съвременните познания употребата на аспирин може да има сериозни негативни последици – особено ако лекарството се приема редовно или се използва от зрели, възрастни хора.
Всеки опитен лекар ще ви каже, че не можете да приемате аспирин редовно сами без специално лекарско предписание. Няма какво да се притеснявате, ако понякога приемате хапче за облекчаване на болката, но в други случаи можете да използвате това лекарство само след консултация с лекар.

Защо аспиринът е толкова опасен?
Известно е, че лекарството може да бъде ефективно при главоболие.

Има и доказателства, че може да предотврати развитието на рак на дебелото черво, а в ниски дози намалява риска от спонтанен аборт при жените. Освен това широко разпространено е мнението, че аспиринът може да се приема профилактично за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Германската сърдечна фондация обаче посочва, че този ефект на аспирина отдавна е спорен и употребата му за предотвратяване на кръвни съсиреци е свързана с редица възможни негативни ефекти върху здравето и развитието на опасни последици.
Ефект върху сърцето
Проучване от 2021 г. установи, че аспиринът може да навреди на хора, които имат поне един рисков фактор за сърдечна недостатъчност (тези фактори включват тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет). При такива хора редовната употреба на аспирин може да допринесе за развитието на инфаркт.

Проверка по рама

Кървене
Проучването на Университета на Джорджия включва 1000 души, които приемат аспирин всеки ден в продължение на пет години. От една страна те имали намален риск от сърдечни проблеми, но от друга учените открили значително повече случаи на вътрешни кръвоизливи, включително в мозъка и коремната кухина.
На свой ред експерти от US Preventive Services Task Force (USPSTF), след като анализираха резултатите от 13 рандомизирани клинични проучвания с профилактика с ниски дози аспирин, заключиха:

„Хората над 60 години не трябва да се съветват да приемат профилактично с аспирин поради риск от вътрешен кръвоизлив.“

Ефекти върху черния дроб и бъбреците
Китайски изследователи предупреждават за отрицателното въздействие на аспирина върху черния дроб, особено ако той вече е предразположен към хронични заболявания. Те също съветват да не се използва това лекарство при лечение на хора с висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания, проблемни бъбреци.
Връзка между аспирина и рака
Още една причина да внимавате с аспирина: лекарството повишава риска от смърт от рак, показа петгодишно проучване на 19 114 възрастни хора от Австралия и САЩ. Учените са открили, че лекарството е свързано не само с по-висок процент диагностициран рак (19 процента увеличение), но и с по-висока смъртност, когато аспирин се приема от хора, които вече имат рак (по-специално рак на гърдата, простатата, дебело черво).черва или бели дробове)./  и във Фейсбук

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ