17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Защо е задължително да оголвате доматите?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не е тайна, че ако премахнете листата на доматите, те ще умрат. Независимо от това, листата трябва да бъдат отстранявани, тъй като могат да бъдат засегнати от фитофтора, петна и гъбички. Отстраняването на болните листа позволява да се ограничи развитието на гъбички и да се подобри проветряването до дъното.
Освен това, в процеса на растеж, най-ниските листа започват да растат и вече не се служат само за хранене на растението. Когато стигнете до градината си, не бързайте да отрязвате листата, без да броите. Факт е, че в даден момент от храста можете да отстраните не повече от три листа, така че растенията да могат да оцелеят от стреса и да не останат голи.

На първо място прекъснете онези листа, които лежат на почвата. След това проверете храста.
Освен това е необходимо да обърнете внимание на листата от северната страна. Тя може да бъде частично засегната. Например има издънки, които растат бързо, но без плодове. Такива филизи също трябва да бъдат отстранени.

В нормално развит храст с плодове, долната част на стъблото на височина от 30 см трябва да бъде гола. Тоест, там е необходимо да се отстранят всички листа и повечето от невръстните пъпки там. В този случай храстът добре се проветрява и рискът от заболяване е много по-малък.
Строги правила за премахване на листата на доматите не съществуват. Смята се, че трябва да чистите по три листа два пъти седмично. Но ако храстът е застрашен от гъбични заболявания, можете да премахнете повече листа.

Проверка по рама

При самото откъсване на листата трябва да бъдете много внимателни. Те трябва да бъдат отрязани с резачка или да се откъснат, като ги завъртите леко настрани. Така че раните да бъдат малки и бързо да зараснат.
За да направите всичко възможно и да не нараните растението, препоръчваме ви да направите следното:

1. Извършете процедурата при топло време;

2. Подгответе остри ножици и малък съд с водороден пероксид;
3. Използвайте инструмент за отстраняване на излишни листа – ще бъде по-удобно и по-бързо;

4. Нараняването се третира с пероксид, за да се предпази растението от заболяване.

Магазин за Акумулатори

Действайки по този начин, причинявате на културата минимални щети, които след изсъхване бързо преминават. Вместо водороден пероксид, можете да използвате манганов разтвор или активен въглен.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ