22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Защо изгаряме: 6 големи грешки на морето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изгаряте още в първия ден от почивката си или се покривате с петна – колко такива тъжни моменти сте имали. Ето как да се върнете у дома отпочинали и по-красиви, затова заедно с експерт сме съставили списък с грешки, които е важно да избягвате, когато отивате на слънчеви места.
1. Слагате слънцезащитен крем само на плажа

Можете да се изгорите в първия ден на почивка по пътя към плажа. Достатъчно е човек със светла кожа да изложи незащитено лице на слънцето само за 15-20 минути. Между другото, фотоувреждането заплашва дори кожата, скрита под дрехите, ако сте излезли на разходка по обяд. Коприната, вискозата и белият памук имат ниски фотозащитни свойства. И индексът на фотозащита намалява, когато тъканта се намокри.
Нужно е време, за да подейства кремът. За усвояването и активирането му са необходими около 15-20 минути. Така че, според всички правила, трябва да нанесете слънцезащитен крем у дома.

Експертни съвети и трикове за защита на кожата от силно слънце
2. Поставяте първия слънцезащитен крем, който намерите в чантата си.

Проверка по рама

Слънчевите лъчи имат различна дължина на вълната. И в зависимост от това се излъчват UVA и UVB лъчи. Същият SPF, добре познат на всички ни, говори за способността на слънцезащитния крем да отразява UVB лъчите. Показва приблизителното количество лъчи, които продуктът ще неутрализира, както и времето, през което можете да останете на слънце под защита. Колкото по-висок е факторът, толкова по-добре.
3. Не носите слънцезащитни продукти в облачен ден

UVA лъчите частично преминават през облаците, причинявайки същото фотостареене и пигментация на кожата. Можете да оцените интензитета на радиацията с помощта на UVI индекса, който много приложения за времето за смартфони ви позволяват да видите в реално време.

Слънчево изгаряне: Четири начина за лечение на зачервена и възпалена кожа
4. Използвате фотосенсибилизираща козметика

Редица козметични продукти могат да бъдат вредни, ако се използват преди излагане на слънце. И ако просветените млади дами, като правило, вече са чували за забраната на някои пилинги и кремове с ретинол през лятото, тогава реакцията, да речем, на етеричните масла може да бъде изненада. Междувременно много от тях иматвисок фотосенсибилизиращ ефект.

Магазин за Акумулатори

5. Използвате козметика с изтекъл срок на годност
Има мнение, че производителите от съображения за безопасност пишат срока на годност няколко месеца по-кратък, отколкото е в действителност. В случай на слънцезащитни кремове подобна увереност може да бъде опасна. Факт е, че слънцезащитните продукти са доста капризни и могат да се разпаднат дори преди изтичане на срока на годност, ако се съхраняват неправилно.

6. Стремите се по всякакъв начин да получите необходимата доза витамин D

Тъй като слънчевите лъчи са от съществено значение за синтеза на витамин D в кожата, има опасения, че всякакви мерки за защита от слънцето могат да доведат до състояния на дефицит. Редица проучвания обаче показват, че използването на слънцезащитен крем няма голям инхибиращ ефект върху синтеза на витамин D. Малко количество ултравиолетово лъчение е достатъчно, за да проникне в кожата дори при използване на слънцезащитни продукти. В допълнение, достатъчно количество витамин D може да се получи просто чрез разходка в слънчево време.
Използвайте правилото за сянка. Ако сянката е по-къса от вашия ръст, вероятността от „изгаряне“ е висока, не забравяйте за слънцезащитния крем.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ