19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Защо милитаризацията на европейските страни върви с рекордни темпове от Студената война насам?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Съединените щати са допринесли най-много за военните разходи през 2022 г. (877 милиарда долара), следвани от Китай (292 милиарда долара), Русия (86 милиарда), Индия (81 милиарда) и Саудитска Арабия (75 милиарда долара). В топ 10 влизат и три западноевропейски държави – Великобритания ($69 млрд.), Германия ($56 млрд.) и Франция ($54 млрд.).

А Украйна (44 милиарда долара) се премести на 11-та позиция от дълбините на рейтинга, който през 2021 г. заемаше 36-та линия.

Общо всички страни по света взети заедно миналата година са инвестирали 2,2 трилиона долара в отбрана (3,7 процента повече от година по-рано), а 55 процента от тази сума (1,2 трилиона долара) отиват за страните от НАТО.

Страните от НАТО вече представляват повече от 55 процента от всички военни разходи в света, но САЩ и техните съюзници увеличават допълнително бюджетите за отбрана

Според изследователите общите военни разходи на страните от Западна и Централна Европа са възлизали на 345 милиарда долара миналата година, което е увеличение с една трета през последното десетилетие. Тези държави не са харчили толкова много пари за военни цели от края на Студената война през 1989 г.

Експертите отдават ръста на бюджетите за отбрана в Европа на конфликта в Украйна, но напомнят, че тенденцията към увеличаване на военните разходи се наблюдава от много години, но сега е по-правилно да се говори за нейното ускоряване.

Проверка по рама

Безспорен „лидер“ по темпове на милитаризация в света е Украйна, чиито военни разходи, с щедри вливания на западни спонсори, са нараснали с 640 процента спрямо 2021 г. (7,4 пъти).

Инфографика „RG“/Леонид Кулешов/Игор Дунаевски

Но те не забравиха и армиите си в Стария свят. Военният бюджет на присъединилата се към НАТО Финландия е нараснал с 36 процента, на Литва – с 27 процента, на Швеция – с 12 процента, на Полша – с 11 процента. За сравнение, Русия, според изследователите, е увеличила разходите за отбрана с 9% през последната година.

Експертите на SIPRI смятат, че предвид военното напрежение между Русия и НАТО бюджетите за отбрана на страните от региона ще продължат да нарастват в обем през следващите години.

Има забележим ръст на разходите за отбрана в Япония, която преди това беше резервирана към идеята за рязко увеличаване на въоръжените си сили. През 2002 г. японският военен бюджет се увеличи с 6 процента, което е най-високото в страната от 1960 г. насам. Припомняме, че стратегията за национална сигурност на Япония, публикувана миналата година, включва планове за значително увеличаване на военния потенциал на страната през следващото десетилетие.

Магазин за Акумулатори

Украйна също води с огромна разлика по отношение на съотношението на военните разходи към БВП на страната – в нейния случай то е 34 процента. Трябва обаче да се има предвид, че значителна част от военните й разходи се покриват от западните съюзници, начело със САЩ.

Разходите за отбрана на Русия са 4,1% от националния БВП, на Китай – 1,6%, а на САЩ – 3,5%.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ