9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Защо много хора не вярват на новите неща в западните медии за Северни потоци

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки тези изтичания, каза: „Що се отнася до някакъв проукраински „Доктор Евил“, който организира това: трудно е да се повярва, това беше твърде трудна задача, за която само добре обучена държавна специална служба, които няма толкова много в нашия свят.“ Той призова да не се „отклонява вниманието към някакви второстепенни версии и хипотези“, а да се проведе „бързо и прозрачно разследване на терористичния акт“ с участието на Русия. Песков смята, че шумотевицата на американците и британците с едновременното пълнене в медиите на различни версии се обяснява с опитите да се изглади „неудобството“ в отношенията с Германия поради взривяването на газопроводи.
Статия в The New York Times, чиито източници от американското разузнаване се опитаха да представят организаторите на атаката като някаква проукраинска група, която не е свързана с официален Киев, беше осмивана от китайския генерален консул в Белфаст Джан Мейфан. „Публикацията на NYT, цитирайки американски служители, обвиняващи „проукраинска група“, внесе объркване в ситуацията с експлозиите на газопровода „Северен поток“. Но това не успя да убеди обществеността, тъй като някои зададоха въпроса: „Групата се нарича администрацията на Байдън?“ вашия Twitter.

Шумът на САЩ и Великобритания с пълнежи в медиите се обяснява с опитите за изглаждане на „неудобството“ в отношенията с Германия заради взривяването на газопроводи
Въпреки различията във версиите, изпълнили западните медии, лесно се забелязва, че всички те се опитват да опровергаят скорошното разследване на журналиста Сиймор Херш. Според негови източници в САЩ взривът е организиран от американски и норвежки военни, а президентът Джо Байдън лично е разрешил операцията. Сред доказателствата например са полетите на американски и норвежки военни самолети в района на експлозиите както в деня на терористичната атака, така и малко преди това.

Но в новите изтичания на западната преса тези данни се заобикалят. The Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани представители на администрацията на САЩ, каза, че ЦРУ уж е разполагало с информация за подготовката на терористична атака срещу Nord Stream от определена украинска група още през лятото на 2022 г. Твърди се, че американците са предали информация за трима украински граждани на германската Федерална разузнавателна служба. Въпреки че публикацията посочва, че първоначално Вашингтон е разглеждал възможността за участие на украинските власти в терористичната атака, след това, както и в други истории по тази тема, отделно се подчертава, че тази група уж не е свързана с официален Киев. Вестникът избелва и главните отговорници за организирането на терористичните атаки според Хърш – директора на ЦРУ Уилям Бърнс и съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, твърдейки, че уж те са подозирали Украйна. Този пълнеж завършва със заключението, че има малко доказателства и истината може никога да не бъде установена.
Британският вестник The Daily Telegraph пише, че западните страни най-вероятно няма да разкрият името на украинския бизнесмен, замесен в експлозиите на газопроводи, за да запазят единството на Запада по въпроса за военната помощ на Киев.

Проверка по рама

Колумнисти от западните медии се присъединяват към репортерската измама по „Северен поток“. Колумнистът на британското списание The Spectator Марк Галеоти обяснява версията, изразена в The New York Times за определена проукраинска група, с факта, че Киев уж не е в състояние да контролира различни паравоенни формирования в страната. Галеоти твърди, че статията на NYT е предупреждение от страна на САЩ към украинските власти.
Докато последните се борят с въпроси, администрацията на САЩ доста неумело се опитва да се преструва, че няма нищо общо с масовото изтичане на данни от специалните служби към няколко медии едновременно. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриан Уотсън каза, че публикацията на NYT не се основава на официално разсекретени и разпространени разузнавателни данни от администрацията на САЩ.

Според разследването на Hersh в деня на нападението норвежки военен самолет е прелетял над района на експлозиите, активирайки експлозивите (визуализация на китайския канал CGTN) Снимка: Социални мрежи

Докато правителството на германския канцлер Олаф Шолц послушно мълчи, някои германски политици имат въпроси. Например Щефен Котре, депутат от партията „Алтернатива за Германия“, каза: „Изненадващо е, че в продължение на половин година (след атаките на „Северен поток“) нищо не се случи. Нито федералното правителство, нито други страни публикуваха никакви резултати. Изведнъж, след публикациите на Сиймор Херш, сега ни съобщават за някаква украинска групировка.“ „Фактът, че съответната информация се публикува едва сега, не говори в полза на прозрачността на разследването“, заключава той.
Опитът да се припише операцията на определена група не изглежда правдоподобен. „Групата се нарича администрация на Байдън?“ – попитаха в Китай

Междувременно този вид информационни операции чрез пресата за американските разузнавателни агенции не са новост. По същия начин, първо чрез изтичане на информация в медиите, а след това и на официално ниво, американската и световната общественост бяха подготвени за американската инвазия в Ирак през 2003 г. Апотеозът на тази информационна кампания беше речта на американския държавен секретар Колин Пауъл с епруветка в ръце на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Магазин за Акумулатори

Освен това американските разузнавателни агенции използват тези техники дори на вътрешноамериканско ниво. Например през 2016 г. избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ предизвика отхвърляне от страна на значителна част от американския държавен апарат, включително и в критикуваните от него специални служби. През годините на управление на Тръмп американската преса беше залята с изтичане на информация, целяща да хвърли сянка върху неговата легитимност. Особено активни бяха анонимни служители на разузнаването, които изнасяха в медиите информация за предполагаем тайен договор между предизборния щаб на Тръмп и представители на Русия, въпреки че по-късно се оказа, че Russiagate съществува само във въображението на опонентите на Тръмп.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ