22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Защо най-популярният телевизионен водещ Тъкър Карлсън напусна Fox News

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Самият Карлсон все още не е коментирал напускането си, но, както отбелязват други медии, всичко изглежда доста внезапно. В петъчното издание на програмата, сбогувайки се с публиката, Карлсън, както обикновено, каза: „Ще се видим в понеделник“. А в навечерието на сутринта в ефира на Fox News пуснаха реклама за поредното издание на шоуто му.
Засега може само да се гадае за причините за раздялата на Fox News с телевизионния водещ, чието шоу се превърна в отличителна черта на канала. Но това, което е забележително е, че това се случи само няколко дни след като Fox News се съгласи на рекордно плащане от $787,5 милиона на Dominion Voting Systems в съдебно дело за клевета.

Компания, която произвежда машини за обработка на бюлетини, обвини мрежата в разпространение на лъжата, че на изборите през 2020 г. нейното оборудване е било настроено да фалшифицира данни в полза на Джо Байдън. Подобни изявления прозвучаха в различни предавания на Fox News, включително Карлсън. Ръководството на телевизионния канал не изрази публично претенции към него в тази връзка.
Самият Карлсон обаче може да има въпроси към ръководството. В хода на делото в публичното пространство изтече негова лична кореспонденция с колеги, в която водещият нецензурно се скара на ръководството на канала за „унищожаване“ на репутацията на Fox News при отразяването на изборите през 2020 г. Той също така критикува доминиращите политически възгледи на канала, включително подкрепата за Доналд Тръмп. Карлсън призна пред колегите си, че изпитва „страстна омраза“ към Тръмп, наричайки го „световен шампион в унищожаването на всичко“. Имайте предвид, че в този смисъл Карлсон далеч не е изключение – много от колегите му както в либералните, така и в консервативните медии бяха уловени на факта, че насаме изразяват съмнения относно онези идеи, които уверено донасяха на публиката от страниците на вестниците или телевизионни екрани.

Според The ​​Los Angeles Times напускането на Карлсън може да е свързано с друг съдебен процес, който се занимава с обвинения в дискриминация. Според вестника, позовавайки се на информиран източник, уволнението на Карлсън е санкционирано лично от Рупърт Мърдок, чиято медийна империя включва Fox News. Твърди се, че Мърдок може да бъде недоволен от факта, че Карлсън в своите предавания е изразил съмнителни, според магната, теории за бунтовете на поддръжниците на Доналд Тръмп в Капитолия през януари 2021 г.
Въпреки това, феноменът на Карлсън за Fox News е трудно да се надцени – през последните години той всъщност се превърна в лицето на канала. Шоуто му редовно събира над 3,3 милиона зрители пред екраните и е най-гледаното в жанра политически монолог. През 2021 г. списание Time нарече водещия, който остро критикува и осмива администрацията на Джо Байдън, Демократическата партия и нейните приятелски настроени медии, „най-могъщият консерватор в Америка“.

Проверка по рама

Снимка: Jason Koerner / GETTY IMAGES СЕВЕРНА АМЕРИКА / AFP
Колко трън в очите на либералните сили са били язвите епизоди от шоуто му, може да се съди по реакцията след напускането му от Fox News. Новината бързо стана топ във всички водещи медии. Конкурентът CNN написа в бележка: „Fox News и Тъкър Карлсън, крайнодесният екстремист, който беше домакин на високо оцененото шоу на мрежата от 20:00 часа, прекратиха връзката си. Карлсън беше водещият доставчик на конспиративни теории и радикална реторика в мрежата.“ Други либерални издания го изпращат с подобно злорадство, включително The New York Times, който преди това посвети разследващ доклад от три части, озаглавен „Американски националист“, на феномена на популярността.

Малко вероятно е обаче медийната кариера на Карлсън да приключи дотук – в Съединените щати има твърде много фенове на таланта му, така че критиците му вероятно няма да се налага да злорадстват дълго време.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ