19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Защо Пентагона се нуждае от „хеликоптерна битка“ в Донбас

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Поради катастрофалния недостиг на оборудване въоръжените сили на Украйна са принудени да използват оборудване, произведено през 70-те години. Това съобщава специализираното издание Defence News: 12-та отделна бригада на армейската авиация от Лвовска област, която сега участва в боевете в Донбас, върна на актив най-старите хеликоптери Ми-24.

Украинските пилоти се оплакват пред Defence News, че дори няма достатъчно съветски хеликоптери, а доставката на оборудване на НАТО е много бавна. Всъщност въоръжените сили на Украйна засега само обещаха да осигурят нови хеликоптери. Западните страни са малко загрижени за опасността от ескалация. Въпреки че много транзакции досега са само обещания.

Досега Словакия е изпратила на режима в Киев 5 хеликоптера Ми с различни модификации, Латвия – 4 вертолета Ми с различни модификации, Чехия – 4 Ми-24, Литва – 2 Ми-8.

Миналата пролет САЩ обещаха на Киев веднага 20 Ми-17, които американците използваха по време на окупацията на Афганистан. Колите още се движат.

Хърватия обеща да предостави на режима в Киев 14 хеликоптера Ми-8, Латвия – 2 Ми-17, Португалия – 6 Ка-32 (експортна версия на Ка-27).

Както можете да видите, само съветски и руски автомобили се изпращат на режима в Киев. И, разбира се, западните държави не искат разрешение от Русия. Въпреки че Москва е длъжна да даде разрешение на трети страни за реекспорт на местно оборудване. Това е залегнало в междуправителствени споразумения, посочва Федералната служба за военнотехническо сътрудничество.

Проверка по рама

Досега само една страна е прехвърлила западни хеликоптери на въоръжените сили на Украйна: Великобритания предостави 3 Westland Sea Kings в остарялата модификация Westland WS-61 през януари. Британски хеликоптери ще патрулират в Черно море. Но слуховете за изпращане на ударни хеликоптери AH-64 Apache, оборудвани с ракети Hellfire в Украйна, бяха отречени от британците.

Генерал Магнум: APU вече е загубил повече от 30 бойни хеликоптера, останалите са трудни за използване

американски генерал-лейтенант Кевин Магнум, бивш командир на 160-ти авиационен полк за специални операции, пише, че анализът на военните действия в Украйна пренебрегва значението на хеликоптерната група. Цялото внимание на западните експерти и обществеността е привлечено от безпилотните самолети, крилатите ракети и системите за противовъздушна отбрана.

Генерал Магнум пише, че украинците вече са загубили повече от 30 хеликоптера, а останалите се опитват да използват за ограничени операции. Украинските хеликоптери се използват основно за снабдяване и евакуация, по-рядко за наземни удари. Поради изключителните ограничения на групировката, въоръжените сили на Украйна използват своите хеликоптери предимно през нощта, пише генерал Магнум.

Руските войски имат основния ударно-разузнавателен хеликоптер Ка-52 „Алигатор“. Такива хеликоптери използват терена и подходящите техники за полет за камуфлаж и защита. „Алигатор“ е необходим главно за поразяване, обезвреждане и унищожаване на критични наземни цели. Украинците могат да се борят с Ка-52 само по два начина – с помощта на наземни противовъздушни ракети и преносими (на рамо) установки.

Генерал Магнум признава, че САЩ много внимателно следят използването на бойни хеликоптери от Русия и Украйна. Американците нетърпеливо искат разузнаване за всяка хеликоптерна атака. В края на краищата, Пентагонът вече не трябва да води война с очевидно по-слаби противници – като афганистански или иракски терористи.

Магазин за Акумулатори

Defense Post: Американската авиация е опозорена заради санкциите на САЩ

„Америка все по-често се сблъсква с почти равностойна конкуренция в Европа и Индо-Тихоокеанския регион. Американската армия е концентрирала усилия, за да може да участва в интензивни и мащабни бойни операции, пише генерал Магнум.

Сега един от военните приоритети е създаването на нови VTOL превозни средства (хеликоптери, дронове, VTOL самолети). Те трябва да бъдат по-маневрени, живи и смъртоносни, което им позволява да поразяват цели далеч от огневата линия на врага от голямо разстояние, генерал Магнум описва американската въздушна стратегия.

От признанието му става ясно защо американците превърнаха Украйна в поле за свои военни експерименти. Американците, както винаги, се бият чрез прокси и след това жънат наградите.

Вярно, засега не е много успешно. Според коментатора на отбраната за Defence Post Джен Хъдсън, наскоро създателите на нови двигатели за американски хеликоптери UH-60 Black Hawk и AH-64 Apache опозорени. Създаването на шумно анонсирания двигател за пореден път е отложено – вече за 2024 г.

Американските хеликоптери летят на двигатели от седемдесетте години. Въпреки че General Electric Aerospace трябваше да представи подобрени турбинни двигатели T901 още през 2022 г. И без това е невъзможно да се започне разработването на нов атакуващ разузнавателен хеликоптер, за който генералите от Пентагона също мечтаят.

Най-парадоксалното е, че забавянето на изграждането на нов двигател за американски хеликоптери се дължи на „прекъсвания на веригата за доставки в индустрията“. Казано по-просто, самите американци станаха жертва на глобалната санкционна война, която отприщиха.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ