22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Защо японският премиер отива на срещата на върха на НАТО?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По време на пътуването политикът ще бъде придружен от секретаря на Съвета за национална сигурност на Япония Такео Акиба. Това е опитен дипломат, работил дълго време в системата на японското външно министерство.
Според местната преса японският премиер отива във Вилнюс, за да ускори „реалното сътрудничество“ между Токио и Северноатлантическия алианс. Така на срещата на върха между Япония и НАТО ще бъде подписан план, включващ развитие на партньорства в десет области, включително в областта на космическото и киберпространството. Документът ще бъде валиден четири години.

В същото време перспективата за откриване на офис на НАТО в Япония, за която по-рано се съобщаваше в медиите, остава неясна. Решаването на този въпрос беше спряно поради позицията на Франция. В Париж се противопоставиха на откриването на подобно представителство. Според Еманюел Макрон обхватът на дейността на алианса трябва да се разпростре предимно в региона на Северния Атлантически океан. Възможно е френският лидер да е направил такива заключения по време на преговорите с китайския президент Си Дзинпин през април тази година. Японските власти обаче няма да пробутат откриването на представителство на военно-политическия блок в столицата си, очевидно с надеждата да изчакат друг благоприятен момент за получаване на желания резултат.
Очаква се в кулоарите на срещата на върха на НАТО премиерът Фумио Кишида да проведе редица двустранни контакти с ръководителите на чужди държави и генералния секретар на военно-политическия блок Йенс Столтенберг. В момента се уточнява организацията на срещите му с президента на Южна Корея Юн Сок Йол и украинския лидер Володимир Зеленски. предава издание на Asahi Shimbun, позовавайки се на правителствени източници.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ