2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

ЗАЩО? Кумецът на Маргините храни затворниците в България, Жоро Фантастиката от ПП прибра 43 млн. лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

„Кой и как допусна договарянето на колосалните като сума 43 млн. лв. за доставка на храни и напитки в системата на затворите без предварително обявление и с по един кандидат?” Въпросът е зададен наскоро от БСП депутат по време на парламентарния контрол.
Веднага да обясним – поръчката е дадена от Фонд „Затворно дело” с шеф Нина Димитрова, а затворите са ресор, който се наблюдава пряко от министъра на правосъдието. До скоро това е Крум Зарков, пише „Уикенд“.

Историята започва на 31 януари 2022 г. Тогава въпросната Нина Димитрова обявява поръчка за доставка на храна за затворите, която обаче е прекратена пет месеца по-късно. Веднага след това, на 18 май, Димитрова обявява нова поръчка – този път за над 43,6 млн. лв. със срок на доставките за четири години и половина. Въпреки че се разпределят огромни пари, са поканени само няколко фирми, без да е ясен критерият, по който са определени, но пък има подозрения, че са свързани с пловдивския бизнесмен Георги Цанков – Жоро Фантастиката, който е в екипа на ПП под тепетата.
В началото кандидатите са допуснати пет фирми: „Панда И.П.”, „Ийт уел”, „Нове инженеринг”, „Мира фууд”, „Стелит 1”. Всички оферти са класирани и за втория етап, въпреки че според експерт по безопасност на храните, участвал като консултант в процедурата, три от фирмите категорично не покриват изискванията.

Въпреки това поръчката не е спряна. „Панда И.П.” и „Ийт уел” са отстранени, а другите три били избрани, понеже дали ниски цени, е официалното обяснение. При това е определено точно за кои места те ще доставят храни.
На „Нове холд”, която е приемник на „Нове инженеринг” е възложено да захранва най-многолюдните затвори в Бобов дол и София срещу 18,7 млн. лв. и съответно Белене, Враца, Ловеч и Плевен за  11 млн. лв. „Мира фууд” е поканена да осигурява храните в Пазарджик, Пловдив и Стара Загора за 7,3 млн. лв. „Стелит – 1” има задача да снабдява Варна, Бургас и Сливен срещу 6,7 млн. лв.

Проверка по рама

В същото време обаче експерти, а също и от отстранените фирми твърдят, че избраните участници не покриват стандартите за качество на продуктите. Тези критики обаче са пренебрегнати не само от Фонд „Затворно дело”, а и от тогавашната служебен министър на правосъдието Крум Зарков.
„Вие като отидете в магазина, мерите ли с шублер бучката кашкавал, че да въвеждаме ние на доставчик колко сантиметра да е тя” – коментирала Нина Димитрова критиките към избраните доставчици.

Пренебрегнат е и фактът, че трите поканени фирми – „Мира фууд”, „Нове холд” и „Стелит-1” няколко пъти са били отстранявани от конкурси преди време, прекратявани са били аналогични договори с тях за изхранване на затворите, понеже или са направили различни нарушения в изпълнението им, или направо не са могли да ги изпълнят. Във Фонд „Затворно дело” са наясно с това, но без последствия в крайното решение.

„Нове холд” е регистрирана в Свищов, а собственикът Антон Антонов печели конкурси за храни предимно в Северна България.  „Стелит – 1” идва от Севлиево и доставя храни по обществени поръчки из цялата страна. „Мира фууд” се води собственост на Станислав Николов, който е собственик на няколко други фирми, свързани с роднини на бизнесмена Георги Цанков, който идва от Пловдив.
Неофициалният победител в конкурса за храните Георги Цанков е кумец на братя Маргини и е член на масонската ложа „Слънце”, ръководена от руския гражданин Георги Гергов. Известни са и неговите тесни връзки с президента Румен Радев и неговия секретар, бившия селски кмет Николай Копринков. Георги Цанков, наричан още Жоро Фантастиката е политик и предприемач, който от години е абониран за обществените поръчки на Фонд „Затворно дело”.

Само че той не участва с името си, а ползва други фирми. Причината е, че преди години доставя 50 тона боб с червеи за бедните, по програма „Благотворителност”, финансирана с пари от Брюксел.

Магазин за Акумулатори

Това налага участието му в подобни поръчки да е по-завоалирано, заради спорната му репутация и вкарването на няколко негови компании в негативния списък на Агенцията за обществени поръчки. Като политик той е преминал през няколко партии – бил е общински съветник от партията на Кунева, след това се отбива в ГЕРБ и ВМРО, а също и в партията на Николай Бареков.
Фирмата му „Фантастика 95” започва ударно да печели обществени поръчки от 2007 г.  Цанков първо доставя храни на министерство на отбраната и на МВР, а след това стига до храните за бедни. Според отлично запознати, точно парите от Брюксел за социално слаби, го правят милионер.

Според запознати зад успехите му в бизнеса стоят братя Маргини, единият от които му е кум. Известно е, че братята имат влиятелни приятели и покровители на самия връх на  държавата. През 2010 г. техният човек започва да снабдява с кафе и сокове дори Народното събрание.

След като скандалната поръчка за доставка на храни за затворите стигна до парламентарен въпрос, правосъдният министър Атанас Славов коментира: „Неколкократно са давани указания на възложителя фонд „Затворно дело“. Част от тях са спазени, а други не са, поради което с писмо на министерството до АДФИ е поискана инспекция и да се упражни външен контрол. Такъв ще бъде упражнен и ще се предприемат действия. Ако има нередности договорите ще бъдат прекратени, в това мога да ви уверя”.
Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че предстои смяна на управителния съвет на Държавно предприятие Фонд „Затворно дело”, както и неговото преструктуриране в следващите месеци.

Въпросният фонд отговаря за цялата стопанска дейност на затворите, а според запознати парите, които се въртят в него, трудно се контролират от министерство. Тези пари, които се изчисляват на над 20 млн. лева, основно идват от труда на затворниците във външни фирми, а също и от арендата на земите на затворите в страната, от техните мандрите, цехове, малки производствени предприятия.

Тези дейности, да допълним, се финансират и от фонд „Земеделие”, при това със сериозни пари от Европа. Под контрола на фонда са и лавките, от които пазаруват осъдените, излежаващи присъди. Затова постът на Нина Димитрова е изключително важен, защото през нея минават огромни обществени поръчки за много пари.

Димитрова преди време е принудена да напусне поста си, понеже е хваната, че кара колата си на градус. Като правосъден министър Иван Демерджиев, също пловдивски кадър от свитата на Копринков, обаче маха изпълнителна директорка на фонда Маргарита Дойчинова, и връща явно безценната директорка Нина Димитрова.

Според мълвата тя самата имала връзки в елита на БСП, познавала дори самите братя Маргини. Въобще, оказва се много подходяща за поста шеф на „Затворно дело”, откъдето минават големи обществени поръчки.

Материалът ЗАЩО? Кумецът на Маргините храни затворниците в България, Жоро Фантастиката от ПП прибра 43 млн. лева е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ