17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

ЗАСТРАХОВКА: Васил Божков дава пресконференция от дома си на „Московска“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Васил Божков обяви, че ще даде пресконференция, докато е под домашен арест. Той направи това през страницата си във фейсбук. От неговия пресцентър обявиха, че „поради съображения за сигурност, г-н Божков ще отговаря на въпросите посредством видео връзка“.
Само преди два дни завърналият се от Дубай бизнесмен си пусна снимка с пура от дома си, след като само часове по-рано Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест с електронна гривна.

„Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за подкрепата“, написа той тогава на страницата си във фейсбук.
Домашният арест на Божков беше определен по едно от делата срещу него – това за хазарта. Веднага след определението на съда, изненадващо стана ясно, че прокуратурата е изтеглила искането си за задържане на бизнесмена по второто дело срещу него, т.нар. криминално, по обвинения за поръчителство на убийства.

По третото дело  – свързано с културно-исторически ценности, се оказа, че прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5 млн. лв. Така отпадна и последната пречка той да бъде освободен, макар и под домашен арест, който да изтърпява в сградата на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“.
Адвокатите обявиха, че може би ще се окаже, че ще е проблем обвиняемият да извади парите за гаранцията, защото всичко му е запорирано. Очевидно обаче или е намерил парите, или е обжалван размерът на гаранцията, или му е даден по-дълъг срок да я внесе, щом сега се оказва у дома си.

Проверка по рама

Божков беше арестуван веднага, след като кацна на 25 август, петък от Дубай. Преди това той написа на фейсбук страницата си: „Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.“ Още преди това, обаче, първо Новините Днес съобщи, че Черепа се завръща.
Божков се върна след близо 3 и половина години престой в ОАЕ. Той отиде там, след като стана ясно, че прокуратурата го обвинява за 20 престъпления по 4 отделни дела и разследвания. През това време той громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно, или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали, записи. Това ставало в опит той да бъде изваден от санкционния списък „Магнитски“. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов.
Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ.

Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. Той е под домашен арест в сградата на Нове холдинг на столичната ул. Московска, където само отвън може да бъдат забелязани 4 човека охрана.

Магазин за Акумулатори

Материалът ЗАСТРАХОВКА: Васил Божков дава пресконференция от дома си на „Московска“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ