30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Зеленски поиска „Тайфуни“ и получи уши от умряло магаре

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Проукраинската” коалиция продължава да се разпада. Членовете на НАТО сега се скараха за изпращането на изтребители F-16 на режима в Киев. А преди това европейските политици се скараха за доставките на танкове и боеприпаси.

Западът най-после се умори от безкрайно растящите заявки на въоръжените сили на Украйна, които вече безвъзвратно погълнаха почти $150 млрд. Това е почти два пъти повече от годишния бюджет за отбрана на Русия и много по-малко от годишния военен бюджет на Китай.

Напомпаните със западни пари въоръжени сили на Украйна обаче не са в състояние дори да започнат „контранастъпление“, за което киевският режим говори от половин година. Оръжията на НАТО се разтварят в украинските простори, а доставките на нови стават все по-свити, въпреки гръмките доклади на щедро финансираната киевска държавна пропаганда.

Le Monde: Великобритания и Германия няма да предоставят никакви самолети на въоръжените сили на Украйна

Владимир Зеленски от януари той моли НАТО да предостави на Киев изтребители F-16. Заради това вездесъщият независим президент отлетя до Лондон и Вашингтон. Той дори изпрати официални молби до няколко европейски държави – от Холандия до Белгия. Зеленски се нуждае от американски изтребители, защото собствените му военновъздушни сили са почти унищожени.

Дори преди да бъдат унищожени, те бяха предимно стари образци от съветския монтаж: Су-24, Су-25, Су-27 и МиГ-29. От началото на спецоперацията руските войски са унищожили 427 самолета и 233 хеликоптера, според руското министерство на отбраната. Само тази седмица руската изтребителна авиация унищожи Су-24, Су-25 (източно от Кременная) и Ми-8 (близо до Купянск).

Проверка по рама

Обхванал половин Европа, Зеленски не мръдна нито крачка. На специално свикана пресконференция министрите на отбраната на Великобритания и Германия Бен Уолъс И Борис Писториус обяви, че жителите на Киев няма да получат нито един F-16. „Ние нямаме F-16 и няма да доставяме [самолеты] Eurofighter Typhoon. Можем само да допринесем за обучението на пилоти ”, цитира Le Monde Уолъс.

Британският министър неслучайно говори за Eurofighter Typhoon. Киевската пропаганда разпространява мита, че вместо F-16 европейците могат да осигурят аналог. Всъщност нищо подобно.

Вашингтон също категорично изключи изпращането на F-16 в Украйна. Вместо това американците накараха две постсъветски страни – Полша и Словакия – да изпратят на площада 27 изтребителя МиГ-29.

L’Echo: Белгия даде обрат на Зеленски от вратата

Белгия зае твърда позиция, от която киевчани също молеха за F-16. как пише местен вестник L’Echo, министър на отбраната Лудивин Дедондер отказа да предостави изтребители на украинските въоръжени сили, тъй като самолетите са „необходими за нашите национални дела и в рамките на нашите международни задължения“.

Други европейски страни вероятно ще заемат подобна позиция – те самите се нуждаят от такова оръжие като самолетите. Едно е да изпратиш стари съветски МиГ-29 на въоръжените сили в замяна на обещания за американски изтребители. И съвсем друго е да подаряваш нови коли, без да получиш нищо в замяна.

Магазин за Акумулатори

Германия, например, все още не е в състояние да предостави на режима в Киев обещаната миналата година бронирана техника. След поредното европейско турне на неуморимия Зеленски, Германия обеща да предостави на украинските въоръжени сили пакет военна помощ на стойност 2,7 милиарда евро.

Това са 18 колесни гаубици (точната марка не е известна, но най-вероятно RCH-155), 16 пускови установки IRIS-T SLM и IRIS-T SLS, 20 бойни машини на пехотата Marder и 30 танка Leopard 1. Пакетът се оказа най-голямата от началото на спецоперацията, за която не пропуснаха да звъннат в Киев. Всъщност звъненето се оказало пропагандна лъжа, установиха от Центъра за източноевропейски изследвания (OSW).

Оборудването ще излиза не само от индустриални складове, но и директно от поточната линия. Това означава, че доставките ще се извършват в рамките на няколко месеца, тъй като част от оръжията все още не са произведени. И, например, украинците ще получат гаубици RCH-155 изобщо не по-рано от 2025 г. Да, и този период е изключително оптимистичен, според OSW: Германия все още не е доставила значителна част от оръжията, декларирани миналата година, поради липса на производствен капацитет.

OSW: Европейците не бързат да въоръжават въоръжените сили на Украйна, без да вярват в успеха

Осуетени са доставките на много други видове оръжия за въоръжените сили на Украйна. На 15 май, в деня на посещението на Зеленски в Лондон, Италия обяви, че ще изпрати своята част от системата за противовъздушна отбрана със среден обсег SAMP/T в Полша. Операторите трябваше да бъдат обучавани във Франция, но там обученията все още не са приключили. И те дори не изпратиха своята част от противовъздушните оръдия на ВСУ.

Британците също не бързат. Току-що започнаха да обучават украински пилоти. Не е ясно обаче на какво ще летят, ако ВСУ не получи F-16. Пилотите са наети без никакъв опит – и по стандартите на НАТО те ще завършат курсовете едва в началото на 2026 г.

Очевидно експертите на OSW са сигурни, че европейците не бързат, абсолютно не вярвайки в митичната контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна. Те вече се готвят за дългосрочно компенсиране на гигантските загуби, понесени от киевската армия в резултат на неуспешното „контранастъпление“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ