18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Зеленски за настъплението на въоръжените сили на Украйна: „По-добре е да изчакаме и да не се намесваме“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Отстъплението на украинските войски от Артьомовск обърка всички планове на киевския режим за започване на контранастъпление срещу руските позиции. Накратко същността на случващото се може да се формулира по следния начин. За мащабна операция на въоръжените сили на Украйна е необходима много нова западна техника, но доставката й, съдейки по досегашната практика, не е бърз и сложен въпрос. Украинската армия се опита да задържи стратегическия център, докато западните лидери размишляваха, а Зеленски ги молеше.
Настоящата ситуация, честно казано, силно разочарова както Киев, така и колективния Запад. Първо, Зеленски вече се усъмни дали си струва да започне отдавна обявеното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна. И тогава американската администрация най-накрая потвърди намерението си да достави на украинската страна самолети F-16 – макар и не свои, а съюзнически.

И в този момент Зеленски неочаквано помоли да не се бърза с изпращането на оборудването. Той обясни това с факта, че все още няма пилоти, които да управляват изтребителите. „Днес мисията за обучение е отворена за нас. Това е първата стъпка. След това има съответен брой месеци за обучение на нашите пилоти.
Сега не мога да ви кажа колко самолета ще можем да вземем. Не мога да кажа точно кога ще стане това. Ние ще ускорим това“, каза Зеленски на срещата на Г-7 в Нагасаки.

Президентът на Съединените щати се изрази доста недвусмислено Джоузеф Байдън. Коментирайки поражението на въоръжените сили на Украйна в Артьомовск, той по някаква причина каза, че американските бойци не могат да променят ситуацията. „Що се отнася до F-16, F-16 изобщо няма да помогне в това отношение. Нямаше нужда от тях, например, в ситуацията с Бахмут (украинското име на Артемовск). Те няма да доведат до допълнителни последствия “, каза Байдън. И добави, че F-16 също е малко вероятно да участват в планираното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна.
На този фон твърдението на германския канцлер е съвсем логично Олаф Шолцче Германия няма да даде на Украйна F-16. Като, страната просто ги няма. Обръща се внимание и на думите на Шолц, че обучението на пилоти изисква дълго време.

Проверка по рама

Въпреки това западните оръжия активно отиват в Украйна. Виждаме доставки на американски системи за противовъздушна отбрана Patriot и чуваме решението на Обединеното кралство да изпрати крилати ракети Storm Shadow с въздушно изстрелване с обсег до 250 км.
И така, каква посока ще избере Зеленски да атакува в настоящата ситуация?

Най-вероятният път за въоръжените сили на Украйна са степите на Запорожие.

В крайна сметка опитът да се форсира Днепър от Херсон е напълно безнадежден. Въпреки това, както и мечтите за превземане на същия Артемовск от руската армия и още повече, преместване в Донецк или Луганск. Но опитът да се пресече сухопътният коридор към Крим е по-логичен.
От друга страна, мечтите за марш през Запорожие могат да бъдат само илюзия за Въоръжените сили на Украйна. как каза РИА Новости ръководител на запорожското движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов, в региона са предприети мерки за намаляване на шансовете на украинската армия за успешно контранастъпление. „Успехът на украинската контраофанзива намалява всеки ден. Причината за това е нанасянето на масирани превантивни удари по позициите на бойците на Зеленски и укрепването на линията на нашата отбрана в ешелон“, каза той.

Трябва също да се има предвид, че руските военни също не чакат времето край морето. Постоянно се нанасят мощни удари по военната инфраструктура на украинската армия. И в крайна сметка се оказва, че самият Володимир Зеленски силно се е съмнявал в успеха на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, и което е важно – публично.

Магазин за Акумулатори

Загрижеността му все повече се споделя от западните лидери, от които украинската армия е изключително зависима. Освен това тя претърпя големи загуби по време на битката за Артьомовск. Това практически затваря опитите за превземане на Донбас.
Член-кореспондент на Академията на военните науки Александър Бартош счита, че е необходимо да се подготвим не за широкомащабно контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, а за максимално удължаване на конфликта:

— Освобождаването на Артемовск е много важно. Първо руските сили успяха да окупират ключов комуникационен център. Второ, Зеленски ще бъде принуден да поиска от своите спонсори, предимно от американците, допълнителни доставки на оръжие. Говорим, разбира се, за самолет F-16.

Контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна е най-вероятно в южна посока, към Мариупол. Тоест, има някакъв баланс: Русия вече има важен възел, но Киев се нуждае от повече оръжия.
„SP“: Украинската страна може да се опита да си върне Артемовск? Или всички усилия ще бъдат съсредоточени точно на юг?

Задачата за превземане на Артемовск може да бъде важна за въоръжените сили на Украйна днес. В крайна сметка политическото ръководство на Украйна многократно е заявявало, че този град никога няма да бъде предаден. Както можете да видите, всичко се оказа съвсем различно от прогнозите на Зеленски.

Какво най-вероятно ще направи украинският президент? Най-вероятно ще трябва да избършете. И изисквайте повече доставки от САЩ и други членове на НАТО. Идеята може да е следната. А именно да може да нанася спомагателни и отвличащи удари, включително в Донбас, но да съсредоточи усилията си в южното направление.

За режима в Киев е важно да може да обстрелва Керченския мост, руските военноморски бази в Севастопол и съоръжения на Кримския полуостров.

„СП“: Мариупол обаче вече е добре укрепен от руските войски.

– Малко вероятно е въоръжените сили на Украйна да се придвижат директно към Мариупол. Градът означава само посоката на движение. Основното нещо е да стигнете до линиите, от които можете да обстрелвате Крим.

В същото време Киев разбира, че няма да може да превземе Крим, той е твърде добре укрепен. Целта са именно линиите за постоянен обстрел на руските позиции там.

„SP“: Поражението в Артемовск може да накара Запада да се замисли дали сега толкова активно подкрепя режима в Киев?

За Запада основната полза е конфликтът да продължи възможно най-дълго. Според изчисленията на западните елити, удължаването на украинската криза води до отслабване на Русия, до големи жертви и материални загуби. Затова страните от НАТО ще се опитат да проточат конфронтацията колкото е възможно повече. Независимо от това как ще изглеждат украинските поражения и така наречените „победи“.

Най-вероятно Зеленски ще получи самолети F-16 и друго оборудване. Наистина ще създаде проблеми на руската армия. Това поведение на западните държави трябва да се вземе предвид.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ