24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Жегите и сладкото засилват появата на бръчки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Как се отразяват аномалните жеги на възрастовите изменения в нашия организъм? Вярно ли е, че се ускорява стареенето и се губи еластичността на кожата или тези страхове са преувеличени? Коментират специалисти.

Сред най-важните фактори за ферментите в нашето тяло са температурата и киселинността, като диапазонът на оптималните температури е много тесен, пояснява  руския професор Алексей Москалев, д.б.н. Т.е., когато стане прекалено горещо или прекалено студено, в организма се включват специални защитни механизми, но техните възможности не са безгранични. Затова понякога възниква прегряване, друг път преохлаждане.

 

Според д-р Генадий Неудахин изследвания показват, че рискът от прегряване на организма е особено висок, когато температурата на околната среда се приближава към нормалната телесна температура на човека. Т.е., при температура навън 36-37 градуса. И ако хората имат някакви заболявания, при такава ситуация топлообменът е нарушен. Тогава е възможен топлинен удар и при по-ниска температура.

Проф. Москалев изброява възможните последствия вследствие прегряване на организма ни:  

1. В случай на прегряване се нарушава работата на някои важни за метаболизма белтъчини, като такива нарушения в невроните на главния мозък могат да доведат до загуба на съзнание.

Проверка по рама

2. При повишена температура на тялото намалява способността на хемоглобина да насища организма с кислород, влошава се и изхвърлянето на въглеродния двуокис. Това се отразява негативно на функцията на всички органи и тъкани.

3. Продължително високите температури могат да доведат до необратимо нарушение (денатурация) структурата на белтъчините, от които се състоят всички наши клетки. Денатурираните белтъчини понижават жизнеспособността на клетките. Подобни процеси, само че по-бавно, се развиват при хората с напредването на възрастта, предизвиквайки стареене на клетките.

По този повод проф. Москалев дава отговор на въпроса: значи ли, че прегряването в жегите ускорява стареенето?  

„Има такъв нюанс. Ако повишените температури са за кратко време, защитните механизми успяват да сработят, което забавя стареенето. Такива ефекти например се получават при периодично посещение на бани или сауни, стига да нямате противопоказания.

Ако обаче прегряването е силно и продължително, увреждането на белтъчините се отразява негативно на състоянието. И тук се задава въпросът дали това е временно нарушение или реално стареене на организма?

Наскоро излезе публикация от биолози от Великобритания, които установили, че в силната жега се ускорява метаболизмът. А редица учени смятат, че колкото по-висок е метаболизмът, толкова по-бързо старее организмът.

Магазин за Акумулатори

Няма съмнение, че постоянно високите температури имат значение  за продължителността на живота. При опити беше доказано следното: ако хладнокръвните животни биват държани при по-ниски температури в околната среда, може да се удължи животът им.

и във Фейсбук/media/source/202308/1692610445_04_prof_aleksei_moskalev.jpg“ title=“undefined“>

Проф. Алексей Москалев

Що се отнася до топлокръвните, когато на лабораторните плъхове с промени в хипоталамуса леко се понижи температурата на тялото, те също живеят повече. Към днешна дата обаче не са достатъчни изследванията за връзката скорост на метаболизма – стареене – продължителност на живота при хората.“  

Между другото, жегите засилват вредата от захарта за кожата. Отдавна се знае, че прекаляването със захар вреди на кожата и на организма като цяло. В горещините вредата е още по-голяма, предупреждава проф. Москалев, като привежда убедителен аргумент, т.е., ако искате да запазите младостта и привлекателността си, намалете сладкото, особено в жегите. Високото ниво на глюкоза в кръвта на фона на повишената температура в горещините може да ускори процеса на стареене на кожата, обяснява специалистът. Такива процеси се отразяват неблагоприятно както на структурата, така и на външния вид на кожата. В частност се активизира образуването на бръчки. Затова в горещините ограничете употребата на захар и сладки напитки, съветва специалистът.  

Спазвайте тези 7 правила, съветва проф. Москалев

1. Стойте в прохладни помещения по време на най-горещите часове през деня – от 12 до 16 часа.

2. Носете светли свободни дрехи от натурални материали, които позволяват на кожата да диша.  

3. Непременно носете шапка, за да се защитите от преките слънчеви лъчи, така ще намалите риска от слънчев удар.

4. Пийте достатъчно количество вода за избягване на обезводняване. Алкохолът и кафето засилват обезводняването, ограничете ги в горещините или запълнете загубата на течности след тяхната употреба. 

5. Избягвайте физическа активност навън през най-големите жеги през деня. Ако се налага да вършите физическа работа, нека това да е в по-прохладните часове или в помещение с климатик.

6. Използвайте слънцезащитен крем с високо ниво на защита от UV-лъчите. 

7. При възникване на признаци за прегряване (главозамайване, слабост, главоболие и прилошаване), колкото може по-бързо идете на прохладно място и опитайте да се охладите. Ако до 15-20 минути не усетите облекчение, извикайте “Бърза помощ”.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ