5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

„Златни часове” за здраве

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Знаете ли, че при много жени, както и при мъжете над четиридесет години, постепенно възниква усещането за нарастващ спад в духовните и физическите сили?
За тези, които изпитват този проблем, китайската медицина има създаден комплекс от много полезни съвети за поддържане на здравето в два по-специални “златни отрязъци” от време, а именно – един час преди лягане и половин час след хранене.

Разумната помощ за тялото в точните периоди от деня ще помогне за укрепване на здравето и удължаване на живота през следващите 10 години. Сега нека преминем към конкретните методи в определени моменти, които ще ни помогнат да съхраним и поддържаме здравето си.
Половин час след закуска
Половин час след закуска препоръчваме да масажирате коленете си.

В теорията на традиционната китайска медицина сутрин от 7 до 9 часа работи активно стомашният канал, който има и още едно название – “меридиан в полза на дълголетието”.

Този меридиан минава през колянната става. Многократното ръчно масажиране на коленните стави в продължение на 20 минути влияе положително върху функцията на меридиана, а оттам и на самия стомах.
Моля, обърнете внимание: половин час след закуска не трябва да спортувате – това ще доведе до нарушения в храносмилането, в краен случай – до болки в корема и дори заболяване на стомашно-чревния тракт.

Проверка по рама

и във Фейсбук/media/source/201807/1531997436_06_shutterstock_201003230.jpg“ title=“undefined“>
Половин час след обяда
След обяда препоръчваме да поседите спокойно 10-30 минути: това ще стимулира притока на кръв към черния дроб, което ще спомогне попълването на “ин” енергията в тялото, ще защити този важен орган и ще стимулира храносмилането.

Конкретен метод: седете с изправен гръб, но отпуснати, с притворени очи, опитвайки се да изхвърлите всички мисли от съзнанието си.

След това продължете с регулиране на дишането – дълбоки и бавни дихателни упражнения. В същото време може да натиснете леко върху клепачите с показалците на двете ръце, внимателно и бавно да ги масажирате, за да се затопли очната ябълка.
Трябва да се отбележи, че на хората на средна възраст и по-възрастните не се препоръчва да си лягат веднага след хранене – това ще задълбочи проблема с недостатъчното кръвообращение в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка, а също така ще доведе до дискомфорт: стягане в гърдите, виене на свят, импотентност и др.

Половин час след вечеря
Около 30 минути след вечеря тънкото черво започва да абсорбира храна от стомаха – през този период препоръчваме да изпиете малко количество вода, което ще помогне на храносмилането.

Магазин за Акумулатори

Можете също така леко да почукате с пръсти по предно-средния меридиан жен-май, който се намира в центъра, на върха на долната част на корема. На същата вертикална ос се намират и много важни точки, почукването върху които би било полезно за подобряването на храносмилането и на здравето като цяло.
Затова ви препоръчваме да преминете през целия канал с почукване, от горе на долу в продължение на 20 минути.

Половин час след вечеря не препоръчваме да пиете чай, да  правите горещи вани на краката си и да се къпете. Чаят съдържа голямо количество кисело-подобни вещества, които, когато се комбинират с железни съединения, цинк и други, които се съдържат в продуктите, могат да доведат до отмиване на желязото от организма.

А водните процедури ще отслабят храносмилателните функции в стомашно-чревния тракт, което отново ще окаже отрицателно въздействие върху здравето.
Почистете белите си дробове с масло от риган

Един час преди сън

Запарвайте си краката
Краката са най-далеч от сърцето, така че могат да изпитат недостиг на приток на кръв и следователно да получават по-малко хранителни вещества.

Преди да си легнете, препоръчваме ви да запарите краката си в гореща вода, което активно ще стимулира кръвообращението в тялото и ще ускори метаболизма. “Златното време” за запарване на краката се счита около 21:00 часа – точно тогава според теорията на традиционната китайска медицина може най-продуктивно да помогнете на бъбреците си максимално да се отпуснат.

и във Фейсбук/media/source/201807/1531997437_06_2.jpg“ title=“undefined“>

Почистване на зъбите
Измиването на зъбите преди лягане е много по-важно от сутрешното им почистване, след събуждането. Вечер ние не само се отърваваме от всичко ненужно в устата си, но също така увеличаваме шансовете си за спокоен сън.

И нещо много по-важно, измивайки си зъбите преди лягане, работим за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания.

и във Фейсбук/media/source/201807/1531997437_06_3.jpg“ title=“undefined“>

Масажирайте корема
Преди да си легнете, препоръчваме редовно да практикувате самомасаж в коремната област. Конкретен начин: легнете хоризонтално, напълно се отпуснете, а след това леко натиснете стомаха с дланта на лявата ръка, като положите дясната върху нея.

Гладете стомаха си 64 пъти по посока, обратна на часовниковата стрелка, а след това – по посока на часовниковата стрелка. И накрая – погладете още 64 пъти стомаха в посока – от горе на долу.

Разчесвайте си косата
Преди да си легнете, разчесвайте косата си с дървен гребен от челото към задната част на главата.

Отделяйте за това всяка вечер по около 5 минути – това ще помогне за правилното свободно движение на “ян” енергията, регулиране на енергията “ци” и кръвта, както и за предотвратяване на загуба на коса и борба с побеляването й.

и във Фейсбук/media/source/201807/1531997438_06_4.jpg“ title=“undefined“>

Масажиране на точките по краката
Преди да си легнете, в продължение на няколко минути масажирайте точката “юн-куан”, която се намира на централната линия на предната част на стъпалата. Това е точка-кладенец – оттук започва и движението на “ци” по канала.

Както казват китайските лекари, масажът на “юн-куан” връща кръвта и “ци” енергията обратно към източника, което помага при отстраняването на вредни вещества от тялото и оказва благоприятно влияние на бъбреците.

►Часовете “су-ши” (9:00-11:00) се считат за “златен период” за работа и учение. В часовете “су-ши” меридианът на далака е активен и мозъкът работи на пълни обороти.

►Часът “у-ши” (11:00-13:00) – “почивка за сърцето” – меридианът на сърцето е активен. Отдайте се на малка обедна почивка. Така ще предотвратите развитието на сърдечносъдови заболявания.

►В часа “шън-ши” (15.00-17.00) работи активно меридианът на пикочния мехур. Това е пикът за изхвърляне на токсините от организма. И съветът е: увеличете пиенето на вода.

►Часът “ю-ши” (17.00-19.00) – за здравето на бъбреците. Напоете бъбреците с вода в часа “ю-ши”. В този период от време е активен меридианът на бъбреците. Увеличете приема на вода, за да ускорите изхвърлянето на вредните вещества от организма. Водата ще ви помогне да изчистите бъбреците си и да предотвратите развитието на различни болести, свързани с тях.

►Часът “су-ши” (19.00-21.00) – за здравето на перикарда. В този период се увеличава “ин” енергията, която убива “ян” енергията. Това е изключително ценно време от денонощието. В този период трябва да масажирате меридиана на перикарда – един от 12-те основни активни канала, който преминава по вътрешната страна на ръцете.

►Часът на “цзи-ши” (23.00-1.00) – пазете си жлъчката. Качественият сън точно в този отрязък от време е много важен за здравето. Ако сте свикнали да си лягате късно и да работите до посред нощ, се влошава отделянето на жлъчка, тя става по-гъста.

Милена ВАСИЛЕВА

и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ