4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

ЗЛОВЕЩО: Килър №1 Пешо Сумиста гласен за водач на руски преврат в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Руското военно разузнаване ГРУ е подготвяло преврат в България през 2016 г. Това обяви сензационно разследващият журналист Христо Грозев в свое интервю пред блогъра Асен Генов. По случайност, свързана със съвсем друго разследване, българската полиция е успяла да разбере за заговора и да го предотврати, допълни Грозев, цитиран от „Уикенд“.
За целта превантивно са арестувани стотици от българските участници и едва 30-40 от тях успяват да стигнат до София в уречения ден.

Паралелно с това, агенти на ДАНС, подпомагани от отряда на баретите, силово принуждават инструкторите на ГРУ, който трябва да координират въоръжената акция да напуснат страната, разказват източници на „Уикенд”, които потвърждават пред репортер на вестника изнесеното от Грозев.
По думите им, повечето от диверсантите са действащи командоси от страховитият руски отряд „Вимпел”. Командосите пристигат в България няколко седмици преди началото на акцията. На влизане се представят като свещеници от Руската православна църква, дошли на обмяна на опит с православните си братя тук. Подобни братски визити на добра воля не са нещо необичайно.

С дребната подробност, че обичайно с делегациите пристигат монаси на достолепна възраст, с дълги бради и изпити от пост и молитва тела. В случая на поклонническо пътуване се явяват 20-тина мускулести младежи, на които от далеч по походката и тренираните тела им личи, че идват от някоя армейска част, а не от монашеска килия, разказват хора от службите.
Организацията и сценарият за действие на ГРУ в София копира буквално пропадналият опит за силово сваляне на властта в Черна Гора същата година, казва Христо Грозев. Тогава 14 извършители, които по-късно бяха осъдени, опитаха да превземат сградата на парламента и да убият тогавашния премиер Мило Джуканович. Целта им бе да установят проруско управление, което да анулира подадените кандидатури на Черна Гора за членство в НАТО и ЕС.

Проверка по рама

Шефът на разследващият сайт „Белингкат” Христо Грозев, когото руските власти обявиха за един от най-големите си врагове и поискаха да арестуват, допълни, че основни изпълнители на подготвяното въстание е трябвало да бъдат членове на две проруски паравоенни формирования. Грозев не назова имената на организациите.
По информация на „Уикенд” това са Воински съюз „Васил Левски” и Българско народно опълчение (БНО) „Шипка”, които отскоро се разследват от прокуратурата за противодържавна дейност. Проверката е по Глава първа от НК, която третира най-тежките престъпления срещу републиката – тероризъм, опит за преврат, насилствено завземане на властта, въоръжено въстание.

„Имало е конкретен план – около 700 души е трябвало да нападнат парламента и да започнат престрелки”, допълни Грозев във видеобръщение пред депутати, участващи в кръгла маса, посветена на опитите на Москва за скрито влияние в България. По думите му, ако операцията на ГРУ е била успешна, това е щяло да доведе до значителна дестабилизация на страната.

Източници на „Уикенд” разкриха още куп шокиращи детайли за подготвяния от руските спецслужби преврат. Той е трябвало да започне на 20 април 2016 г. – денят, в който България отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание. На тази дата е роден и Адолф Хитлер, на когото, незнайно защо, симпатизират и повечето български русофили.
За 20 април 2016 г. Воински съюз „Васил Левски” и БНО „Шипка” организират протест пред парламента, с искане за оставка на правителството и „освобождението на народа на България от всяка форма на чужда зависимост, финансово-икономическа и военно-политическа окупация”.

Като повод за свикване на протеста е използвана кризата с нелегалните емигранти, който по това време нахлуват буквално на тълпи от Турция. За да провокират допълнително напрежение, по същото време, стотици анонимни проруски сайтове бълват всевъзможни измислици по темата.

Магазин за Акумулатори

Включително, че „парламентът е гласувал емигранти да вземат минимум 1600 лева заплата, а парите щели да дойдат от намаляване на пенсиите” и че „журналисти плащат по 20 евро на емигранти, за да лежат на брега и да се преструват на удавници”.
В навечерието на митинга от двете организации обявиха, че очакват пред Народното събрание да дойдат десетки хиляди техни привърженици.

Те се заканиха, че няма да си тръгнат, докато не се смени властта. В уреченият ден и час на място имаше едва 50-тина човека, облечени с камуфлажни униформи, които се представят пред медиите като разочаровани избиратели на „Атака”, ВМРО и НФСБ. На въпрос от журналисти, един от членовете на ръководството на Воински съюз „Васил Левски”, Иво Борисов, обясни, че причината за рехавото присъствие на сбирката им пред Народното събрание е била полицейска акция, проведена същата сутрин. При нея униформените арестували стотици техни фенове от цялата страна и координаторите на протеста. Точно както преди няколко дни описа действията на службите и разследващият журналист Христо Грозев.

Поне до момента не се е чуло на арестуваните кандидат-превратаджии да са повдигнати обвинения. Дори напротив – и двете организации през следващите години не са спирали с призивите си за „освобождение” на България от робството на гнилия Запад.
Как ли и да има последствия, след като самите спецслужби са пълни с отявлени фенове и дори агенти на Русия, припомнят експерти по национална сигурност. Не случайно представители на Москва от години се хвалят, че България е техният троянски кон в ЕС и НАТО.

Прелюбопитна фигура се оказва и готвеният за водач на преврата, научи „Уикенд”. Вместо шефа на Воински съюз „Васил Левски” и Българско народно опълчение (БНО) „Шипка” Дончо Русев, подвизаващ се в интернет с помпозния псевдоним полк. Валтер Калашников, русофилите избрали да ги поведе босът на бандата за поръчкови убийства „Килърите” Петър Стоянов – Пешо Сумиста. Любопитно е, че тукашните фенове на Владимир Путин никога не са крили намереният си да грабнат оръжие.

Още от началото на 2016 г. двете организации публикуваха на сайтовете си призиви за „освобождение” от западното робство чрез въоръжено въстание. Както всяка завера, и тази има нужда от своя апостол, който да поведе народните маси. След дълги съвещания, русофилите стигат до извода, че трябва да търсят своите водачи в местата за лишаване от свобода, където има предостатъчно хора с опит, а и хъс да си отмъстят на омразните им управляващи.

Изборът на Воински съюз „Васил Левски” и БНО „Шипка” пада върху Пешо Сумиста. Решението си те обявяват с негов колаж, на който е изобразен като Апостола на свободата Васил Левски. Според един от шефовете на БНО „Шипка” Светлозар Минов, Сумиста и останалите от бандата на „Килърите” са истински борци срещу мафията и управлението на Бойко Борисов. Затова и са вкарани зад решетките чрез „скалъпени процеси”.

Да не забравяме, че докато бе само сумо борец, Петър Стоянов също не криеше симпатиите си към Москва. Сумиста бе и съветник на президента Георги Първанов, който е смятан за един от проводниците на кремълското влияние у нас и корупционни енергийни проекти от т.нар. „Голям шлем”. Два от тях – покупката на нови ядрени реактори и строителството на газопровода „Турски поток” – се реализираха, а България загроби милиарди левове без шанс да си ги върне с печалба. Твърди се, че босът на „Килърите” е вършел доста услуги на Първанов.

Пълния текст четете на страниците на вестник „Уикенд“

Материалът ЗЛОВЕЩО: Килър №1 Пешо Сумиста гласен за водач на руски преврат в България е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ