5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Байдън и Нетаняху ще укрепят връзките между САЩ и Израел

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Джо Байдън и Бенямин Нетаняху

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху проведоха дългоочаквания първи телефонен разговори между двамата лидери.

Те проведоха „много топъл и приятелски“ разговор в рамките на около час, по време на който се договориха „да работят заедно, за да продължат да укрепват стабилния съюз“ между двете страни, съобщиха от офиса на израелски премиер.

Двамата обсъдиха бъдещото напредване на мирните споразумения, иранската заплаха и регионалните предизвикателства и се договориха да продължат диалога си, като те също така обмениха идеи за начини за справяне с коронавирусната пандемия, посочва Ройтерс.

По-рано тази седмица Нетаняху заяви, че двамата с Байдън са имали „много силни отношения“ въпреки определени различия относно тяхната международна политика.

Имаше спекулации, че президентът от Демократическата партия на САЩ ще покаже недоволството си от близките връзки на консервативния Нетаняху с бившия президент Доналд Тръмп, които разговаряха по телефона само два дена след встъпването на американския президент в длъжност през 2017 г.

Проверка по рама

Откакто встъпи в длъжност на 20 януари, Джо Байдън разговаря с около дузина други световни лидери. От Белия дом заяви, че Нетаняху ще бъде първият лидер в Близкия изток, с който ще разговаря новият президент на САЩ ще разговаря.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ