22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Фьодор Лукянов: Африканските страни могат да преодолеят натиска на Запада

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Лукянов, в контекста на безпрецедентното обединение на Запада срещу Русия, те са получили политическа задача да изолират Москва възможно най-всеобщо. „Но това не работи много ефективно, отбелязва експертът. Но не защото африканските страни заемат открито проруски позиции – това не е така, навсякъде отношението е различно, включително и по украинския въпрос“. Това, което обединява африканските и други незападни страни, е нежеланието им да приспособят политиката си към тази, наложена от САЩ и техните съюзници, сигурен е Лукянов.

„Подходът е такъв: ние сами ще се разберем с руснаците, а вие не ни занимавайте със съветите си“, посочи експертът.

Лукянов е убеден, че това е обективен процес, но Русия не трябва да бездейства. „Русия трябва да бъде изключително активна, предлагайки на незападните страни, включително африканските, проекти, базирани на това, от което се нуждаят“, каза той. „Африка се нуждае от всичко: развитие, сигурност, икономически перспективи и в някои моменти ние превъзхождаме Запада по технологични възможности тук.“ Както отбеляза Лукянов, Русия „трябва да се съсредоточи не върху борбата със западното влияние, а върху факта, че Русия е ценен партньор, който може да даде много на африканските страни, и това трябва не само да се декларира, но и да се докаже с примера на конкретни предложения“.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че САЩ и техните западни съюзници се опитват да окажат безпрецедентен натиск върху африканските страни, за да предотвратят провеждането на срещата на върха Русия-Африка. „Всъщност Западът не допуска суверенното право на африканските държави самостоятелно да избират партньори за разширяване на сътрудничеството“, каза Песков, отбелязвайки, че сега е „по-важно от всякога Русия да се събере с африканците и да продължи диалога“.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ