18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Борис Джонсън обеща „пътната карта“ за излизане от локдауна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Борис Джонсън на пресконференцията в Лондон

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че планът му за вдигане на локдауна в Англия е „предпазлив, но необратим“. По повод на изпълненото обещание да бъдат ваксинирани с първа доза 15 милиона британци до 15 февруари, премиерът отбеляза също, че полага усилия икономиката да бъде рестартирана възможно най-скоро. 

Джонсън заяви, че правителството прави всичко възможно за отварянето на училищата на 8 март, но още не може даде абсолютни гаранции. Той допълни, че все още има много хора в болниците с Covid-19 – около 23 000, все още много хора умират и въпреки че нивото на заразявания намалява, той е длъжен да бъде изключително предпазлив с облекчаването на мерките.

Премиерът, който обеща на 22 февруари да изложи „пътната карта“ за излизане от локдауна, отбеляза, че е готов да посочи и някои конкретни дати за облекчаване на определени ограничения, но с уговорката, че всичко ще зависи от епидемиологичната обстановка.

Джонсън изрази задоволство от хода на масовото ваксиниране, но допълни, че пътят до края е дълъг. Той обаче изключи издаването на имунизационни паспорти. Джонсън каза, че неизбежно се проявява голям интерес към подобна идея, за да се удостоверява, че човек е ваксиниран срещу Covid-19, както и срещу други заболявания, така че да пътува в чужбина. Това може и да се случи по-нататък, по думите му, но на този етап той не смята, че е необходим такъв паспорт, за да отиде човек до пъба или на други места. 

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ