7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Германия, Франция и Великобритания са сериозно загрижени от производството на уран в Иран

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Еманюел Макрон. Борис Джонсън и Ангела Меркел

Правителствата на Германия, Франция и Обединеното кралство, известни като Е3, изразиха „сериозна загриженост“ за действията на Техеран по производството на уран, които нарушават Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), познат като иранската ядрена програма, съобщава Ройтерс.

Изявлението е факт, след като ядреният наблюдател на Организацията на обединените нации заяви по-рано тази седмица, че Иран е изпълнил плана си за производство на уран, след като Техеран алармира западните държави за намерението си да произведе материала, с който могат да се произвеждат ядрени оръжия.

„Ние настоятелно призоваваме Иран незабавно да спре тези дейности и да не предприема нови несъответстващи на споразумението стъпки по ядрената си програма. Ескалацията на неизпълнение на програмата от страна на Иран подкопава възможността за възобновена дипломация, която да реализира изцяло целите на JCPOA“, се посочва в съвместно изявление на голямата европейска тройка.

Преди дни президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Белият дом не е готов да отмени санкциите срещу Иран, за да върне Техеран в ядреното споразумение JCPOA. От друга страна, иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей подчерта, че Вашингтон трябва да премахне ограниченията, ако има за цел да съживи преговорите.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф критикува съвместното изявление на Германия, Франция и Обединеното кралство.

Проверка по рама

„Прочели ли са някога нашите партньори от E3 параграф 36 от многото писма на JCPOA и Иран по този повод? По каква логика ИРАН е натоварен да спре своите коригиращи мерки, предприети цяла година, след като САЩ се оттеглиха и продължават да нарушават ядреното споразумение? Какво направи E3, за да изпълни задълженията си?“, написа Зариф в Туитър.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ