7.1 C
София
събота, март 2, 2024

ЕС договори допълнителни 150 млн. дози от Covid ваксината на Moderna през 2021 г.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В сряда Европейската комисия одобри споразумение с компанията Moderna Inc. за допълнително закупуване на общо 300 милиона допълнителни ваксини срещу COVID-19 през следващите две години, предаде Ройтерс.

„Това ни доближава до нашата основна цел: да гарантираме, че всички европейци ще имат достъп до безопасни и ефективни ваксини възможно най-бързо. С портфолио от до 2,6 милиарда дози, ние ще можем да предоставяме ваксини не само на нашите граждани, но на нашите съседи и партньори“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съгласно договора, Европейският съюз ще получи допълнително 150 милиона дози ваксини на Moderna тази година, което е почти двойно от досега договорените дози, като ще има опция за покупката на още 150 млн. дози от ваксината на американския производител през 2022 г.

Преди днешното споразумение ЕС беше закупил общо 160 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 на Moderna.

По-рано в сряда стана ясно, че компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE са постигнали споразумение с Брюксел за снабдяване на Европейския съюз с допълнителни 200 милиона дози от тяхната ваксина срещу Covid-19. Преди това ЕС закупи 300 млн. дози от разработената от тях ваксина.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ