Свят

Испанското правителство предлага магистралите в страната да бъдат платени от 2024

Игра на Богове -Възходът на падението

Правителството на Испания предлага от 2024 години всички магистрали в страната да бъдат платени. Целта е да се намали дефицитът от 8 милиарда евро, който е изразходван за поддържането им. Преди мярката да влезе в сила ще бъде проведена разяснителна кампания относно необходимостта й. 

Пътните такси на магистралите са включени в Плана за възстановяване и развитие, който кабинетът на Педро Санчес представи в Брюксел. По него Испания ще получи 140 милиарда евро от Европейската комисия, като поема ангажимента наред с другите сектори да модернизира напълно пътната мрежа в страната и да постави на магистралите колонки за зареждане на автомобилите с ток. 

Страната има най-дългата пътна инфраструктура в Европа – 26 466 км, от които 12 хиляди са магистрали. 

По предложение на Брюксел, превозвачите ще бъдат изключени от заплащане на пътни такси и разходите им ще се поемат от спедиторите. Въпреки това транспортният сектор вече разкритикува мярката с аргумента, че пътят и сега се облага с други такси и че налагането на нови може да доведе до повишаване на цените за потребителите. 

Според правителството на Санчес другият ключов аргумент е намаляването на въглеродните емисии. Целта, която то си е поставило, е хората да използват влаковете повече, тъй като са по-щадящи околната среда, а и в тяхната инфраструктура са инвестирани 65 милиарда евро за последните 30 години.

Проверка по рама
магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button