32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Най-малко 20 жертви на студената вълна в САЩ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Одеса, щата Тексас, 16 февруари 2021 г.

Обилни снеговалежи в Тексас, полярни температури и милиони американци без електричество – в САЩ продължава студената вълна, която според местни медии е взела най-малко 20 жертви, а трима души са загинали в торнадо, предаде АФП.

Освен това студената вълна е взела шест жертви в Северно Мексико, в това число трима загинали от измръзване, отбелязва БТА.

Тексасците, които не са свикнали с ниските температури, сега се сблъскват с отрицателни стойности, стигнали до минус 12 градуса в щатската столица Остин. Това е съществен спад спрямо средната температура за февруари в Тексас – плюс 7,2 градуса. Дори в Анкъридж, щата Аляска, по същото време е регистрирана температура от минус 7 градуса.

За да се избегне претоварване на системата от пиковите моменти на потреблението, електрическите компании спират на ротационен принцип тока в този южен американски щат. Над 3,5 милиона домакинства и фирми са без електричество.

В неделя президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Тексас, което позволява да се осигури федерална помощ на местните власти.

Проверка по рама

В друг южен щат – Мисисипи, жителите се събудиха тази сутрин в снежен и заледен пейзаж.

В южната част на САЩ има забавяния в разчистването на пътищата, тъй като там снегорините са рядкост и малко се използват.

По на север Чикаго е затрупан под гъста снежна покривка и местните жители се затрудняват да освободят колите си.

Извън Тексас около 600 000 души останаха без ток в щатите Орегон, Луизиана, Кентъки и Западна Вирджиния.

Екстремните метеорологични условия предизвикаха образуване на най-малко четири торнада. В едно от тях, в щата Северна Каролина, загинаха трима души, а десет бяха ранени.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ