Свят

Никозия е доволна от позицията на ЕС за Кипърския въпрос

Границата между северната и южната част на Никозия минава по улица

Кипър приветства заключенията за Турция от завършилия Европейски съвет, тъй като те отразяват ангажиментите на Евросъюза за решаване на Кипърския въпрос, посочи правителството в специално изявление снощи.

Документът от „срещата на върха” има важно значение за подготовката на петстранната неформална конференция за Кипър под егидата на ООН, която ще се проведе след месец, в края на април, в Женева.

Никозия е удовлетворена от ясната позиция на ЕС за цялостно уреждане на Кипърския въпрос въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви правителственият говорител Кириакос Кусиос.

Особено важен момент е потвърденият ангажимент на Евросъюза за активно участие в усилията за решаване на кипърския конфликт и в предстоящата, в края на април, неформална конференция.

Положителният принос на Турция за новите усилия по Кипърския въпрос e предпоставка за постигане на положително развитие в отношенията между ЕС и Турция”, се казва в правителствената декларация.

Проверка по рама

От съществено значение за Кипър е и позицията на Евросъюза за необходимостта от създаване на стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие. Важна стъпка към нея, според Никозия, е прекратяването от страна на Турция на незаконните сондажни дейности, както и въздържането й от едностранни действия в нарушение на международното право.

Малката средиземноморска страна отново настоява Турция да прилага споразуменията за митническия съюз и за реадмисия и към нея, от които Анкара я изключва в момента.

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button