26.8 C
София
четвъртък, юни 20, 2024

Повечето американци искат Тръмп да напусне политиката, сочи проучване на CNBC

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Доналд Тръмп

Проучване на CNBC, проведено в дните преди процеса по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, установява, че голям процент от републиканците искат той да остане начело на тяхната партия, но повечето американци желаят той да излезе от политиката.

Според проучването на CNBC, 54% от американците искат Тръмп „да се отстрани изцяло от политиката“. За това настояват 81% от демократите и 47% от независимите, но едва 26% от републиканците.

Що се отнася до републиканците, 74% от тях искат той да остане политически активен по някакъв начин, включително 48%, които желаят Тръмп да остане шеф на Републиканската партия, 11% пък желаят той да създаде трета пария, а 12% казват, че трябва да остане активен в политиката, но не като ръководител на която и да е партия.

„Ако говорим за бъдещето на Доналд Тръмп, в момента проучването показва, че той все още има тази силна основна подкрепа в собствената си партия, която наистина желае той да продължи да бъде техен лидер“, каза Джей Кембъл, партньор в Hart Research и демократически представител в проучването.

Но Мика Робъртс, републиканският социолог на проучването, подчерта промяната от времето, когато Тръмп беше президент. Анкетите преди изборите редовно показваха, че Тръмп е с рейтинг на одобрението сред Републиканската партия от около 90%, което означава, че поне някои републиканци вече се разграничават от него.

Проверка по рама

Онлайн анкетата сред хиляда американци беше проведена межди 2 и 7 февруари – преди процеса по импийчмънт на Тръмп в Сената. В малко вероятния сценарий за импийчмънт на бившия президент, Сенатът може да му забрани някога отново да заема федерална публична длъжност.

Проучването показва, че Тръмп запазва силна подкрепа сред американците без висше образование, ключова демографска характеристика за Републиканската партия, като 89% от тази група иска той да остане в политиката, включително 52%, които искат той да остане начело на Републиканската партия. Това е най-високият процент от всяка една анкетирана група и потенциален предупредителен знак за лидерите на Републиканската партия, ако решат да гласуват, за да осъдят Доналд Тръмп.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ