7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Предсрочни парламентарни избори в Каталуния

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До вота днес се стигна след като на 29 септември миналата година Върховният съд на Испания отстрани от длъжност премиера Ким Тора с аргумента, че не се е подчинил на съдебна заповед да премахне подкрепящи независимостта символи от обществените сгради в Каталуния.

Върховният съд на Испания потвърди издадената през декември 2019 година присъда от Висшия съд на Каталуния, съгласно която Ким Тора беше отстранен от длъжност, глобен с 30 000 евро и му беше забранено да заема държавни постове в продължение на 18 месеца.

Още същата вечер в интервю на каталунски, превеждано на испански в ефир и предавано пряко по телевизионните канали, Ким Тора нарече отстраняването си „държавен преврат” и призова за гражданско неподчинение. Заобиколен от членовете на кабинета си Тора призова двете водещи партии Заедно за Каталуния и Каталунската републиканска левица да покажат единство в борбата за независимост.

На негово място начело на правителството застана заместникът му Пере Арагонес, но без право да уволнява министри, да разпуска Парламента или да свиква избори.

Тора стана премиер през 2018 г., след като бившият каталунски лидер Карлос Пучдемон избяга в Брюксел, за да не влезе в затвора заради провеждането на обявения за незаконен референдум за независимост през 2017 г.

Проверка по рама

Сега на изборите за мнозинство в местния Парламент ще се борят 7 политически партии, като социологическите проучвания дават най-големи шансове на Каталунската социалистическа партия, начело с бившия министър на здравеопазването Салвадор Ила. Това на практика означава, че според Центъра за изследване на общественото мнение повечето от каталунците вече не искат независимост.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ