21.8 C
София
вторник, октомври 3, 2023

Проф. Радулов пред ФАКТИ: С бюджет от 1.5 млрд. нашите полицаи ходят одрипани

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Тази история направи такова впечатление (б.р. с разкритията на ОЛАФ за потенциална измама с новозакупени от МВР автомобили) не заради самия факт, че се крадат пари от европейски източници, защото няма пари, които да са дошли от европейски източници, половината от които да не е открадната. При едно сериозно, обективно разследване, много лесно ще се разкрие истината, защото през последните 10 години тези, които прибираха пари в джобовете, не се криеха. Те нагло ги крадяха, с презумпцията, че всичко ще им се размине, че „всичко е наше“ – прокуратура, съд, МВР и т.н. И виждате колко често им се разминава. Тази безумна история с къщите за гости, видяхте, че един е „хвърлен на курбан“, един зам.-министър, колкото да се каже: „Ето, вижте и ние зам.-министрите, които нарушават закона ги ловиме““. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, а днес преподавател по национална сигурност в Нов български университет.
“Става дума за автомобили с висока проходимост за охрана на границата, парите са близо 6 милиона, започнала е процедурата по избиране на доставчик по време на служебното правителство на проф. Герджиков. Тогава бъдещият съветник на президента – Пламен Узунов, беше служебен вътрешен министър. Той е започнал процедурата. Само че процедурата е завършила при редовния министър Валентин Радев, една година след като са тръгнали тръжните процедури. Опитът, а и реалното действие, което прави прокуратурата, е да закачи това към едни дела, които така и не минаха. Делата по нахлуването на прокуратурата в президентството. И тъй като нищо не излиза от всичките тези обвинения, това, което сега се опитват да прикачат, според мен е, че за сделката е виновен министър Узунов. Само че сделката тръгва, когато се подпише. Има близо година между старта на процедурата и края ѝ, когато се подписва новият министър. Аз мисля, че Пламен Узунов няма нищо общо с крайния резултат“, добави по темата проф. Радулов.

“Сигурно такива случаи има безкрайно количество. Особено ако се заровим в Министерството на вътрешните работи. Сметната палата, когато е задължена да прави проверки и ги прави, винаги излиза с един поменик от проблеми, които е разкрила в МВР и никога те не се отстраняват. Особено с тръжните документации, с тръжните процедури. Вече е правило да се доставят в МВР автомобили, които са подбрани по някакъв доставчик, по принцип може би са хубави автомобили, може би и цената е изгодна, но не вършат работа. Например имаше един бързо покрит скандал с автомобили за КАТ – модерни автомобили, които са много бързи, икономични, елегантни и пр., и пр. Само че никой не каза след това, че тези автомобили не могат да работят със съвременната техника, с която КАТ засича нарушителите, по простата причина, че в техните стъкла има една специална съставка, която не позволява лъчите на тези уреди да излизат навън, извън колата. Този тип стъкло, този тип прозорци, са налице в спецификацията и всеки, който би се заинтересовал професионално от нея, би трябвало да разбере, че те не вършат работа. Това значи тези коли да стоят в студа например, или в жегата на ъгъла, вътре да работи климатика или отоплението, и полицаите трябва да извадят навън уредите, навън да мерят. Тоест смисълът от тези автомобили е никакъв. Ако се заровите във всяка една тръжна процедура, във всяка една сделка на МВР, в кацата с мед има и нещо друго, неприятно“, заяви още бившият служител от системата на МВР.
След това той се върна на пресния случай с разкритията на ОЛАФ за потенциална измама с новозакупени от МВР автомобили:

“Не съм сигурен какво ще разкрият и какъв е маржът между цената, по която са ги купили и цената, по която се продават този тип автомобили. Може да се каже, че цената е такава, каквато е била в магазина, а са ги купили с 15, 20, 30% отстъпки, които отстъпки някой е прибрал в джоба си. Подобна беше сделката с българските документи за самоличност. Сделката така беше оферирана и направена от Михаил Миков, че тази техника, която купихме за 113 млн., ако не се лъжа, всъщност беше репликирана по 33 пъти, 33 такива пътеки имаше за документи, които реално не бяха нужни. Освен това се закупи остаряла техника, морално остаряла. Иначе нова, от складовете извадена с фабрична опаковка. Тази техника, освен всичко друго, се оказа, че е и опасна. Може би около половин година след като се експлоатираше. Става въпрос за новите документи за самоличност, които започнаха да се произвеждат при г-н Цветанов. Установи си, че картриджите, които бяха закупени, голямо количество, за принтерите на документите, са канцерогенни. Това се установи след като няколко служителки заболяха от рак, изследваха ги и т.н. Тогава много бързо, без никой да разбере, младите момичета, които работеха там и младите жени, които не бяха раждали, ги изкараха от системата, а на тези, които останаха, им увеличиха малко заплатите и им даваха кисело мляко.
Но тази сделка, доколкото си спомням в Испания е закупувана същата техника за около 38 млн., а за нас по предварителните уговорки трябваше да ни струва около 128 млн. Г-н Цветанов направи голямото геройство, че успя да я намали до 113 млн. И той е участвал в договарянето явно, защото тогава това беше отчетено като страшен подвиг. И всъщност той подписа договора. Отговорността е на този, който подписва договора, защото ако ти виждаш, че сделката е манипулирана или не отговаря на условията, или техниката има проблем, просто не подписваш договора. Вие знаете, при спечелени търгове министър-председателят каза: „Това няма да се строи, ще има нови търгове“. И край. Всички забравиха. Няма неустойки, няма договори, няма нищо. Тук нищо такова никой не е казвал. И това е в унисон с темата, която нищим вече не знам колко години, 10, ако не и повече, за това как е възможно при бюджет от над 1 млрд., а пък вече е и над 1.5 млрд., нашите полицаи да ходят одрипани и със зеещи обувки. А главните секретари на МВР, особено след като напуснат МВР, пък някои не се пазят и по време на работа в МВР, живеят в неоправдано и необяснимо охолство“, коментира проф. Николай Радулов.

Проверка по рама

“Старо правило е като се прави опит да се разкрие някакво престъпление да се следят движенията на парите, но тук дори и това не е необходимо. Документите са налични, колите са налични, или други техники, или дрехите. Да се види към настоящия момент, когато е правен търгът, каква е цената на същия предмет или стока. На дребно и на едро. Някой път купуваме по цени на едро неща, които на дребно в магазините струват по-евтино“, добави той.
Проф. Радулов, в качеството му на експерт по национална сигурност, коментира отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и разследването на Белингкат по въпроса: „Всеки, който специалните служби са решили да убиват, го убиват рано или късно. Дори и да има няколко опита. Разследването е много интригуващо, аз изгледах няколко филмчета за това. Направено е професионално, източниците са такива, че не всеки би могъл да стигне до тях, но остават няколко въпроса. Например идеята, че служители на специалните служби ще решат да се маскират, приемайки самоличност с моминското име на жените си, е идиотска. Идеята, че тези хора ще пътуват с руски паспорти, също е идиотска. А вие виждате, че ние ги забелязваме, като че ли през цялото време тези хора искат да бъдат забелязани. Дори да предположим, че има такъв идиот, който използва името на съпругата си, той ще го използва веднъж. А тези хора се движат след Навални със същите тези момински фамилии. Нещо повече, тази организация, която прави това разкритие, действа изключително професионално, раздава подкупи, прониква в схеми и т.н. Тоест, тя прави всичко това, което би трябвало да вършат специалните служби. И тук си задаваме въпроса: „А къде са тези специални служби и вършат ли нещо“? Отговорът е много прост. Това са го направили, ако е истина, специалните служби, и както често се постъпва, вече и при нас се постъпва така, са сервирали наготово на една структура, която има изход към медиите, резултата. И този случай с Навални, и предния с Новичока в Англия, са пълни с идиотизми. И с Гебрев, там същото. Просто едни хора се разхождат със собствените си имена, със собствените си физиономии, вместо да се маскират като англичани, китайци и т.н., те ходят с физиономиите на руски граждани, на които връзката с ГРУ е известна. Разузнаванията и контраразузнаванията не постъпват така. Разузнаванията постъпват така, когато създават дезинформационна програма по някакъв случай и това по-скоро прилича на разкритие на специалните служби“, смята проф. Радулов.

Водещата обърна внимание и на лобистките опити за поправки в Закона за частната охранителна дейност, като нейният гост коментира така темата: “Правени са най-различни опити за поправки на Закона за частната охранителна дейност, включая и да се разреши да се занимават с детективска дейност. Частна детективска дейност, която не е разрешена по българското законодателство, но се извършва от много фирми. Опитът е да се разшири полето на действие на тези частни охранителни структури. Това е опит, целящ няколко мишени. Едната е като се разшири обхвата на дейности да им се засилят печалбите. В България действат на широко, в рамките на страната, няколко големи охранителни фирми, и като им разшириш обсега на действие те ще обхванат още повече дейности. От една страна това е целта. От друга страна, това нещо не може да стане без одобрението на МВР, защото то е структурата, която отговаря за гражданската сигурност в страната. Ръководството на МВР счита според мен, че ако това се разреши на частните охранителни фирми и им се вмени като задължение да охраняват редица обекти, които МВР е задължено да пази, това ще превърне в МВР в структура, която винаги ще може да отклони обвиненията, че не пази еди-кое си село, че еди-кой си дядо е пребит или ограбен, защото ще каже, че там има частни охранители. „Ние ги инструктираме, ние ги проверяваме непрекъснато, но и сред тях има нечестни и непочтени хора“. Тоест, опитите МВР да се превърне от институция, която трябва да защитава гражданите, в институция, която консултира, проверява и дава методически оказания на структура, която пази гражданите, са очевидни. Правят се опити това да се направи във всички възможни направления на действие на МВР. Един от тези опити и вие го знаете, мисля, че сме го коментирали. То вече не е опит, а факт. А именно съединяването в една структура на Жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, като му се дават правомощия да изпълнява функции на охрана на ВИП персони, включая и на такива, които сега са в приоритетите на Националната служба за охрана. Това от една страна е просто намек за това, че тази служба е към президента и „Ние не ѝ вярваме“, а от друга превръща структура, която трябва да охранява гражданите в структура, която трябва да охранява някои граждани. Тук аз много се смея, когато се говори за демократизъм точно от такива хора. Сега и Цветан Цветанов говори много за демократизъм. Трябва да знаем, че това е демокрацията в нейния изконен древногръцки вид. Тоест, всички взимат решения по важните за града дейности и действия на агората, но тези всички са гражданите. А гражданите са 10%, останалите са робите. Долу-горе така изглеждат нещата. Някакви хора в България взимат решения, а робите са задължени да ги изпълняват. За съжаление ние с вас сме между робите“,

А на въпрос от Лили Маринкова дали в крайна сметка депутатите ще гласуват тези лобистки поправки в Закона за частната охранителна дейност, проф. Радулов отговори така: “Аз мисля, че депутатите, особено от управляващата коалиция, са толкова безочливи, че ще ги гласуват. Само че идват избори и не съм сигурен, че следващият парламент няма да вземе сериозни мерки да се опита тези структури да работят в полза на гражданите“.
“Мутрите, тъй като се опасяват от това, че куклите на конци ще отрежат конците и сами ще поемат ръководството, случвало се е и това, те искат да станат, освен формални собственици, и юридически собственици на тези структури. Сега в момента за такъв лобизъм ще се плати най-много, защото е преди изборите, последен момент, последна възможност това да се направи. Съвсем нормално е това за тях“, добави проф. Николай Радулов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Магазин за Акумулатори

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F242076027412297%2F&show_text=false&width=560″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ