12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Русия: Натовските другари все по-активно си търсят враг

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мария Захарова

Натовските другари все по-активно си търсят враг. С тези думи говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира огласената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг концепция за възпиране на Русия и Китай.

По време на седмичния си брифинг Захарова обвини Алианса, че е пренебрегвал през годините руските предложения за нормализиране на отношенията:

„Нееднократно през годините предлагахме инициативи, насочени към намирането на изход от тази криза. Например намаляване на напрежението, създаване на истински равноправна система за европейска и евроатлантическа сигурност. Всичко остана без каквато и да било ясна реакция. А дейността на създадения през 2002г. комитет Русия-НАТО беше замразена помните по чия инициатива. Не по руска“. 

Захарова разкритикува и скорошните американско-турски военни учения в Черно море. Тя определи като провокативни изявленията на Пентагона и Държавния департамент, че маневрите спомагат за укрепването на сигурността в Европа:

„За всички е очевидно, че ученията са насочени срещу Русия. Протичат до самите граници на нашата страна, а по-конкретно – в близост до нашето черноморско крайбрежие и по този начин застрашават мира и стабилността“.

Проверка по рама

По думите на Захарова Съединените щати наистина ще допринесат за укрепването на сигурността в Европа, ако накарат Украйна да изпълни споразуменията от Минск.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ