32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

„Самоопределение“ печели изборите в Косово, но не може да състави самостоятелно правителство

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Албин Курти, премиер на Косово в оставка

Лявото националистическо движение „Самоопределение“ печели убедително извънредните парламентарни избори в Косово, но малко не му достига, за да може да състави самостоятелно правителство. При преброени 98% от подадените бюлетини „Самоопределение“ с председател Албин Курти води с 48% подкрепа.

Далеч по-малко – 17%, е спечелила втората по сила формация – Демократическата партия, чиито лидери Кадри Весели и Хашим Тачи са подсъдими за военни престъпления.

Трета е Демократическата лига на Косово, която беше водещата партия в управлявалата досега коалиция – 13%.

Със 7,4% четвърти е Алиансът за бъдеще на Косово с лидер Рамуш Харадинай. 

Тъкмо той се сочи за най-вероятният коалиционен партньор на „Самоопределение“, въпреки че е част от досегашния, както го определя Албин Курти, „корумпиран елит“:

Проверка по рама

„Тези избори бяха референдум за правосъдието и срещу безработицата, корупцията и превземането на държавата. Резултатът е нещо безпрецедентно в следвоенно Косово“. 

Еврокомисията призова Курти да се стреми към всеобхватно споразумение със Сърбия, за да отвори пътя на Косово към бъдещо членство в Евросъюза. За бъдещия нов премиер обаче продължаването на диалога с Белград не е спешна задача:

„За нас няма да е приоритет съставянето на екип за преговори със Сърбия. Всички допитвания показват, че този диалог е на шесто или дори седмо място в обществените приоритети. Така съответно и ние градираме нашите приоритети“.

Сърбия запазва силните си позиции в диалога, след като подкрепяната от Белград формация „Сръбска листа“ спечели всичките 10 гарантирани за сърби места в 120-членния парламент в Прищина. Общият резултат на партията е 5,6% от всички гласове на изборите, обяви председателят й Горан Ракич:

„В община Северна Митровица „Сръбска листа“ получи 99,14% от сръбските гласове. С тази победа ние, сръбският народ от Косово и Метохия честитим на всички сърби Денят на държавността“.

По повод днешния национален празник на Сърбия президентът й Александър Вучич нарече победата на „Сръбска листа“ важна, защото предстоял тежък период. Сред наградените днес от Вучич с високи държавни отличия бяха кинорежисьорът Емир Костурица и руският патриарх Кирил. 

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ