12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

САЩ са готови за преки разговори с Иран за ядреното споразумение

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Антъни Блинкън

Съединените щати имат готовност да влязат в пряк контакт с Иран за евентуално завръщане на двете страни към споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

За това съобщава „Ройтерс“ по повод на конференция на първите дипломати на западните страни по споразумението. Американският държавен секретар Антъни Блинкън е разговарял по видео връзка от Вашингтон с външните министри на Франция, Германия и Великобритания – Жан-Ив льо Дриан, Хайко Маас и Доминик Рааб, които са се срещнали в Париж.

В комюникето за разговора им се уточнява, че Вашингтон продължава да настоява Техеран да направи първата крачка – с пълно и безпрекословно спазване на споразумението. Иранската страна започна през 2019 година постепенно да излиза от ограничителните параметри за обогатяването на уран. Това стана след като бившият вече президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля Съединените щати от ядреното споразумение.

Властите в Иран поставиха ултиматум на новия президент Джо Байдън до другата седмица да започне да отменя американските санкции срещу Ислямската република. В противен случай Техеран заплашва да забрани внезапните инспекции от Международната агенция за атомна енергия.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ