7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Тома Белев пред ФАКТИ: В случая с Варненското езеро е извършено престъпление

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“По принцип всички държави в Европейския съюз ще трябва да се справят със замърсяванията. Поне това е част от Зеления пакт – да спрем замърсяването до 2030 г. Тъй че Борисов, ако има късмета да управлява занапред, ще трябва да отговаря и да се справя с това, което създадено до момента, защото реално погледнато цялата система за управление на отпадъците е сбъркана. Ние виждаме, че отпадъците се увеличават“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът и общински съветник в Столичния общински съвет Тома Белев, който е от политическото обединение “Демократична България“

Водещата Маринкова изтъкна пред своя гост това, че увеличението на отпадъците се случва, въпреки факта, че хората си плащат данъците да не се случва, а той ѝ отговори по следния начин: “Не просто си плащат данъците. Всеки един от нас – и аз, и вие, първо плащаме като купуваме една стока. Плащаме за нейното рециклиране, включено е в цената. Рециклирането на една бутилка минерална вода, на вашия таблет и т.н., е включено в цената. След това, втори път, плащаме за управление на отпадъците на общината. Ако вашият таблет или бутилката ви за вода не влезе за рециклиране, за да се събере и да отиде за депониране ние плащаме такса към държавата за това депониране. И когато всъщност то не стигне до сметище, до депо за отпадъци, а влезне в реката, ние след това като данъкоплатци плащаме трети път, за да отиде някой да го изкара от реката и да го закара до сметището. Това замърсяване, което виждаме по Искър, по Струма, по Средецка, навсякъде, ние ще платим три пъти като данъкоплатци.“

“След като е оценено в стойността на самия продукт, не би трябвало да има второ и трето плащане. Тоест, поне две от тези три плащания се открадват“, допълни Тома Белев.

Попитан за рециклирането у нас, екологът заяви следното: “Съществува рециклиране, вече е достатъчно добър бизнес, включително внасяме отпадъци, за да ги рециклираме в България. Това, което производителите са длъжни да правят, след като ние плащаме в стоката стойността на рециклирането, те трябва да заделят тази сума, за да си съберат опаковките и да рециклират. За съжаление обаче това, което е на национално ниво, а и в София, е смешно. Събира се от 3 до 6% битов отпадък за рециклиране през организациите за оползотворяване на опаковките. Тоест, те не си вършат работата. Ако всеки един погледне в кофата за боклук ще види множество опаковки, което означава, че организациите, които се занимават със събирането на тези опаковки и рециклирането, не си вършат работата. Това е навсякъде, включително и в София. Наскоро Столична община получи един финален доклад от един консултант, по линията на Европейската инвестиционна банка, по отношение на начина на рециклиране, постигане на европейските цели и т.н. За мен докладът беше ужасяващ по простата причина, че в него се казва, че каквото и да направи Столична община в момента, колкото и да инвестира, никога няма да успее да изпълни задълженията за процент за рециклиране от отпадъците. И това е, защото сме на много ниско ниво на рециклиране в момента и защото промяната на мирогледа на гражданите да изхвърлят разделно е промяна, която е трудна.

Тома Белев бе категоричен, че преди всичко Министерството на околната среда и водите не си върши работата.

Проверка по рама

“Големият проблем беше, че докато различни варианти на този доклад се представяха на Столична община, тя подписа поредния договор за 15 района с фирма, която да събира опаковките, но без да постави това изискване да се увеличи системата, т.е., да се увеличат контейнерите, да се промени системата за събиране, за да стане ефективна. И всъщност, вместо организациите за оползотворяване на опаковки да ги съберат, да ги рециклират и да ги върнат в икономиката, ние като жители на София, които имат жилища, ще платим таксата за тяхното събиране и депониране. Реално се случва така, защото позволяваме на едни хора да правят бизнес от опаковките, което е хубаво, но го правят наш гръб като жители на столичния град“, обясни общинският съветник в СОС.

Това, че тези отпадъци са там, е резултатът на нефункционирането на системата ни за управление на отпадъци“, заяви той относно скорошните потресаващи кадри от замърсената река Искър.

Тома Белев е уверен, че въвеждането на депозитна система, каквато има на много места в Европа, е най-добро решение. А именно, всеки употребил някаква напитка да може да връща бутилката за рециклиране и срещу това да получава символична сума. “Това е най-лесното решение и най-икономическо оправдано“, отбеляза екологът. “Това, което се случва в момента е, че влиза в общия боклук (б.р. бутилката), там се замърсява и като влезе в замърсено не може да отиде да за рециклиране, а отива за изгаряне“, добави политикът.

Той обясни, че и с битовата техника ситуацията е същата. “Ние плащаме за битовата техника, в стойността на самата техника. По същия начин си има фирми, които събират този отпадък“, каза Белев и даде положителен пример със себе си. А именно, че преди известно време са дошли да приберат счупената му стара пералня.

Белев коментира и повторилите се проблеми с Варненското езеро, в което се излизат мръсни води.

“По думите на министър Димитров една седмица е текло без те да получат уведомление. Това е нарушение на закона за еколологичната отговорност – Закон за отговорността за причинени екологични щети. При първи такъв случай операторът, в случая ВиК Варна, е длъжен на момента да информира Министерството на околната среда и водите и да каже: „Аз предприемам стъпки X, Y и Z. Достатъчни ли са“? И министърът трябва да се произнесе: „Не, не са достатъчни. Направи тази и тази стъпка“. Това е задължението по закон.“

Магазин за Акумулатори

“Този тръбопровод си спомняме, че при първото му полагане е положен над повърхността на дъното, което е нарушение на строителна документация. Той е трябвало да бъде под. След това една година беше текло при скъсване, а сега го полагат отново и отново е пробито по една или друга причина и тече. Само да кажа, че тези, които се възползват от този тръбопровод – гражданите, ние плащаме за пречистване на тази вода. Тоест, тези граждани, които изпускат водата си плащат на пречиствателната станция разходите по транспортирането на водата до пречиствателната станция, за почистването и за заустването във воден обект. А всъщност ВиК-то не извършва тази услуга, а позволява тази вода да влезе във Варненското езеро и да си спести едни разходи. Но няма да върне парите на гражданите за тези дни и месеци, когато е зауствана водата и те не са я пречиствали. Ето ви още един чисто икономически елемент как се краде лесно, защото никой не вижда, никой не контролира. Държавата имаше проблем да установи, че има замърсяване толкова месеци. Сега се надявам вече да няма проблем да установява. Има ясно нарушение на закона. Нямаш право да го скриеш. Законът те задължава като оператор да информираш веднага министъра след като си го разбрал. Ти си го укрил и си наказуем по този закон, тъй като от това нещо със сигурност могат да повлекат други неприятности за здравето и живота на жителите, а това влиза и в елемента на престъпление по Наказателния кодекс. Не могат да си позволяват подобни оператори – дали ще са на ВиК, дали са на предприятие за оползотворяване на отпадъци, да тровят гражданите, да увреждат тяхната околна среда. Това е нарушение, дори не просто нарушение, а е и престъпление, когато е замълчано с умисъл. А то е замълчано със 7 дни“, добави Тома Белев по темата за неразбориите с Варненското езеро.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F249968393233680%2F&show_text=false&width=560″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ