20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Чешкият премиер Бабиш призова страните от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На неофициална среща на върха на ЕС в град Порто чешкият премиер Андрей Бабиш помоли партньорите от общността да обмислят експулсирането на „поне един“ руски дипломат от техните страни във връзка с инцидента с атентата през 2014 г. в складовете за боеприпаси в село Врбетице, за който чешките власти подозират специалните служби на Руската федерация. Това съобщи вестник „Mlada fronta DNES“.

Бабиш е отправил това искане до участниците в срещата на върха на обща вечеря, проведена в петък вечерта. По този начин, смята премиерът, страните от ЕС могат да проявят солидарност с Чехия.

„Невъзможно е Европа да разреши подобни действия на своя територия. Трябва да го приемем по следния начин: когато е извършена атака срещу една от страните в ЕС, това означава, че е извършена атака срещу всички,“ каза премиерът.

Бабиш отбеляза също, че участниците във вечерята на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са се обявили за по-добра координация на съвместните действия по инцидента във Врбетице.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ