8.9 C
София
събота, май 18, 2024

„Аз съм ужасен скелет“: Навални в съда след гладна стачка!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Критикуваният в затвора критик на Кремъл изглежда обезсърчен в изображенията на видеовръзки, когато започва тирада срещу Путин.

Случаят с Навални привлича широко внимание откакто той беше арестуван през януари след завръщането си в Русия от Германия [Пресслужба на Бабускинския окръжен съд чрез AP]
Случаят с Навални привлича широко внимание откакто той беше арестуван през януари след завръщането си в Русия от Германия [Пресслужба на Бабускинския окръжен съд чрез AP]

В първата си публична изява след прекратяването на едноседмична гладна стачка, затвореният в Кремъл критик Алексей Навални изглеждаше видимо по-слаб в съдебно заседание, на което присъства чрез видеовръзка.

Изслушването в четвъртък беше свързано с жалбата на Навални срещу присъда за клевета, издадена му през февруари за предполагаема обида на ветеран от Втората световна война. Той е осъден да плати глоба от 850 000 рубли (11 500 долара) по случая.

По време на изслушването той се обърна към съпругата си Юлия, която беше в съдебната зала.

„Вчера ме заведоха в баня [руска сауна], за да изглеждам добре днес. Погледнах се – ужасен скелет съм. В ужасна форма съм, сякаш съм в седми клас “, каза той.

„Ако сваля дрехите, ще изглеждам много по-зле. Вчера изядох четири лъжици каша, днес имам същото, утре ще ям шест лъжици каша. Чакам, докато ще ям по 10 лъжици каша на ден. Това ще бъде пробив. „

Проверка по рама

44-годишният мъж осъди обвиненията в клевета като част от официалните усилия за неговото унижение.

Той също така предприе атака срещу президента Владимир Путин в процеса.

„Искам да кажа, скъпи мой съд, че вашият крал е гол и повече от едно малко момче крещи за това“, каза Навални, който беше с подстригване.

„Вече милиони хора крещят за това. Двайсет години некомпетентно управление доведоха до следния резултат; има корона, която се изплъзва от ушите му, има лъжи по телевизията, похарчихме трилиони рубли и страната ни продължава да се плъзга в бедност.

„Не е изненадващо, че икономистите пишат писма и казват, че последните няколко години трябва да бъдат наречени загубено десетилетие.“

Последният епизод от поредица съдебни битки между руски служители и Навални дойде, когато съюзниците на кремълския критик обявиха, че затварят мрежата си от предизборни бюра на фона на силен натиск от Москва.

Магазин за Акумулатори

„Краят на Навални“

Отделно в четвъртък друг съд в Москва провежда изслушване, за да разгледа искане от държавната прокуратура антикорупционната организация и регионалните служби на Навални да бъдат обявени извън закона.

Петицията на московската прокуратура призовава Фондацията на Навални за борба с корупцията (FBK) и политическата мрежа да бъдат обявени за „екстремистки“ организации, приравнявайки ги към групи като ISIL (ISIS) и Ал Кайда.

Подобно определяне на практика би забранило тяхната дейност – позволявайки на властите да замразят банковите сметки на активистите и излагайки членове и поддръжници на продължителни затворнически срокове – и би възпрепятствало усилията им за сваляне на Путин.

Бернар Смит от „Ал Джазира“, който съобщава от Москва, заяви, че ходът на Кремъл да „предприеме мерки срещу всички дейности на Навални“ е предназначен да постави него и неговото движение „под земята“.

„Това е краят на Навални и неговата … кампания срещу Путин“, каза Смит. „Това заглушава най-важния негов [Путин] критик.“

Александър Титов, преподавател по съвременна европейска история, специализирал се в Русия в Университета на Куинс Белфаст в Северна Ирландия, заяви, че има ясна и последователна стратегия на Кремъл за „премахване на всяко присъствие на Навални в Русия и всички нейни региони“.null

„Досега той работи доста добре“, каза Титов пред Al Jazeera. „Мисля, че те [Навални и неговите съюзници] са в големи неприятности и поставя под въпрос каква е била стратегията, когато той се е върнал [в Русия], защото мисля, че те не са очаквали толкова широко и последователно потискане, каквото изпитват сега . „

Изслушване за екстремизъм през май

Основното заседание по делото „екстремизъм“ е определено за 17 май, заявиха в четвъртък адвокатите на Навални.

Но неговият върховен съюзник Леонид Волков заяви, че регионалните бюра за предизборни кампании въпреки това ще бъдат разпуснати преди тази дата.

Запазването на мрежата в сегашното й състояние е „невъзможно“ поради „таксите за екстремизъм, но и ребрандирането им не би помогнало“, каза Волков чрез Telegram. „Официално демонтираме мрежата от щаба на Навални.“

По-рано тази седмица московската прокуратура издаде заповед, с която разпорежда регионалните служби на Навални да преустановят дейността си, докато съдът не се произнесе за определянето на „екстремизъм“.

Съд в Москва също наложи ограничения на ФБК, включително частично му забрани достъпа до банковите си сметки, организирането на протести и публикуването на медийни статии.

Навални създаде мрежа от офиси в десетки региони, когато провеждаше кампания, за да се кандидатира срещу Путин на президентските избори през 2018 г. В крайна сметка му беше забранено да работи, но поддържаше инфраструктурата на място.Навални твърди, че служителите на затвора не са му осигурили подходящо медицинско лечение, след като той се е оплакал от заболяване [EPA-EFE / Раздаване на пресслужбата на районния съд на Бабушкински]Регионалната „централа“, както ги нарече екипът, започна собствено разследване на корупция от местни служители и вербувани активисти, някои от които по-късно сами се кандидатираха за публична длъжност.

Офисите също така спомогнаха за организирането на национални митинги в подкрепа на Навални по-рано тази година.

„Мрежите от щаба на Навални вече не съществуват, но има десетки силни и корави регионални политици, хиляди негови привърженици, има силни и независими политически организации, които ще работят по разследвания и избори, обществени кампании и митинги. Вие ще им помогнете и те ще успеят ”, каза Волков.

Ново наказателно дело

След като критикът на Кремъл е в затвора, десетки негови помощници и сътрудници са арестувани.null

Навални беше арестуван през януари при завръщането си от Германия, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравяне с нервно вещество, за което обвинява Кремъл – обвинения, които руските власти отхвърлят.

Арестът му доведе до протести в цяла Русия, които се оказаха най-голямото демонстрация на неподчинение на Кремъл от години. Но те не попречиха на властите да съдят Навални за предполагаеми нарушения на условно освобождаване по присъда за присвояване от 2014 г., която той отхвърли като измислена.

Впоследствие Навални беше признат за виновен за нарушаване на условията на условната му присъда и му бе наредено да излежи две години и половина в затвора.

Миналия месец той бе преместен в колония, известна със своите сурови условия, откъдето той обяви гладната си стачка в знак на протест срещу твърдения отказ на служителите на затвора да му осигурят подходяща медицинска помощ, след като той се оплака от заболяване.

В четвъртък съюзниците на Навални заявиха, че срещу него е образувано ново наказателно дело за уж създаване на организация с нестопанска цел, която нарушава правата на гражданите.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ